Jevgenyij Morozov: „Sok politikus gondolja, hogy neki is jól jönne egy »internetkikapcsoló« gomb”
2012. június 05. írta: vecseilaszlo

Jevgenyij Morozov: „Sok politikus gondolja, hogy neki is jól jönne egy »internetkikapcsoló« gomb”

A sóbányáiról híres fehéroroszországi Szoligorszkban született, 2001-ben Soros-ösztöndíjjal Bulgáriába ment közgazdaságtant és üzleti adminisztrációt tanulni. 2006-ban a volt keleti blokk országaiban a független média megerősítésén fáradozó prágai Transitisions Online egyik vezetőjévé választották. Kezdetben maga is hitt a web demokratizálási képességében, a 2009. áprilisi moldovai megmozdulásokra az elsők között használta a Twitter-forradalom kifejezést, ám később – az eseményeket alaposabban kielemezve – felülvizsgálta álláspontját. Azóta számos, az internet hatásaival foglalkozó írása jelent meg többek között a The Economist, a The Wall Street Journal, a Financial Times hasábjain, majd tavaly januárban kiadta a The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom (Webtévedés: az internetszabadság sötét oldala) című könyvét, amiben cyberutópistáknak nevezte a nyugati világ elvakult internethívőit. A 27 éves kutató jelenleg az USA-ban él, a Stanford University ösztöndíjasa.

Forrás: HVG (A HVG.hu korábbi cikkeit csak regisztrált felhasználók olvashatják. A regisztráció ingyenes)
Szerző: Geri Ádám

"– Az arab tavasz folytatásaként most épp Szíriában zajlik felkelés, amelynek elindításában – több régióbeli megmozduláshoz hasonlóan – szintén facebookos csoportok vettek részt. Az internet demokratizáló erejét vitató szkeptikus könyve egy éve jelent meg, de a budapesti Közép-európai Egyetemen tartott előadásában még tavaly novemberben is megkérdőjelezte a Facebook-forradalmak létezését. Miért nem látja be, hogy tévedett?

– Én nem azt mondtam a könyvemben sem, hogy az internet nem segítheti elő a forradalmat: egy eszköz, ami kapóra jön az elégedetleneknek, a tiltakozó mozgalmaknak. Azt viszont fenntartom, hogy a Nyugat túlbecsüli az internet politikai befolyását, amikor azt gondolja, ez önmagában szükségszerűen demokratizálódáshoz vezet.

– Úgy gondolja, végigsöpört volna a forradalmi hullám internet és Facebook nélkül is?

– Amikor az emberek igazán elégedetlenek voltak, mindig meg tudtak szervezni egy felkelést – galambpostával, drótpostával, bármivel. A nyugati világ abba az illúzióba ringatta magát, hogy elég, ha elérhetővé teszi az internetet, és máris alapvető változások indulnak be. Ám hogy kinevel-e az internet tudatosabb polgárokat, akik erősebben ellenőrzik a kormányukat, hamarabb fellázadnak a vélt igazságtalanságok ellen, erre a választ majd csak 10-15 év múlva kapjuk meg. A történelem mindenesetre azt mutatja, hogy a média önmagában kevés az alapvető változásokhoz. Az NDK-ban anno lehetett fogni nyugati tévéadókat, de nemhogy forradalom nem tört ki, az emberek még csak nem is a híradót nézték, hanem a Dallast. Nem akarták tudni, mi történik a világban. Ehhez hasonlóan, amikor sok millió orosz és iráni kattan rá a netre," ... >> 

Jevgenyij Morozov videók:

INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg! 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr384554465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása