Tapasztalatok az elektronikus kereskedelem ellenőrzése terén
2012. április 04. írta: vecseilaszlo

Tapasztalatok az elektronikus kereskedelem ellenőrzése terén

Az elmúlt évtizedekben a rohamos léptekben kibontakozó technikai fejlődés gyökeres mértékben változtatta meg az emberek életszokásait. Ma már nem meglepő, hogy egy termék megvásárlásának egész folyamata – kezdve a megrendeléstől, a fizetésen át a kiszállításig – létrejöhet úgy is, hogy a fogyasztó mindezt otthonról, lakásából ki sem lépve bonyolítja le. Az elektronikus kereskedelem ugyanakkor természeténél fogva bizonyos kockázatokat is rejt magában, hiszen egy online vásárlás esetében a fogyasztó lényegesen kevesebb információhoz jut szerződő partnerével kapcsolatban, illetve a megrendelni kívánt termék, szolgáltatás valós tulajdonságait illetően.

Forrás: NFH - Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

"A jogalkotó a kockázatok csökkentése és a vásárlói bizalom növelése érdekében speciális fogyasztóvédelmi szabályozást hozott létre. A fogyasztóvédelmi hatóság az e körbe sorolható előírások betartásának ellenőrzése terén jelentős hatáskörrel rendelkezik, amelynek alapján nem csak fogyasztói bejelentések esetén jár el, hanem célzottan is folytat le – immáron nyolcadik éve – országos szintű vizsgálatot. 

A fogyasztóvédelmi hatóság által lefolytatott országos témavizsgálatok közül sajnálatos módon az elektronikus kereskedelmi tevékenység ellenőrzése során tapasztalt kifogásolási arány továbbra is magasnak (85%) mondható. Ennek egyik fő oka lehet, hogy az elektronikus kereskedelemre vonatkozó jogszabályok meglehetősen részletekbe menő rendelkezéseket írnak elő, melyek aprólékos jogismeretet és tudatos jogkövetést kívánnak meg a webshopokat üzemeltető szolgáltatóktól. 

A jogsértések száma azonban nem feltétlenül tükrözi súlyosságukat, hiszen" ... >>

Megjegyzés:
A teljes jelentés letölthető az NFH oldaláról, az ottani cikk végén

Kapcsolódó blog poszt:
Indokolatlanul vérpadon az e-kereskedelem? 

 

 

INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr64362077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása