Új adatvédelmi törvényünk lesz - Új adatvédelmi törvény, adatvédelmi nyilvántartás, lajstromszám
2011. december 30. írta: vecseilaszlo

Új adatvédelmi törvényünk lesz - Új adatvédelmi törvény, adatvédelmi nyilvántartás, lajstromszám

Törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

 

Forrás: PPOS - Privacy Policy Online Sercives - Szerző: Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő blogja
Szerző: Dr. Kulcsár Zoltán

Közzétették a Kormányportálon az új adatvédelmi törvény előterjesztését. Ugyan a dokumentum még nem a Kormány álláspontját tükrözi, de főbb irányok kiolvashatók a javaslatból.

Változatlan alapok
A személyes adatok kezelésére vonatkozó főbb szabályok változatlanok maradnak. Az adatkezelésnek továbbra is feltétele lesz egy megfelelő tájékoztatáson alapuló hozzájárulás vagy épp a törvényi felhatalmazás. A célhoz kötöttség elve, az adatok minőségének elve a törvény elejére kerül. Újdonság lesz, hogy a törvény lehetőséget ad arra, hogy az érintett hozzájárulásával felvett adatot jog érvényesítése vagy kötelezettség teljesítése céljából hozzájárulás nélkül is kezelheti az adatkezelő.

Részletesebben foglalkozik a törvény adatbiztonsági kérdésekkel. Több rendelkezést a gyakorlati tapasztalatok alapján pontosít.

Változások az információszabadság területén
A főbb adatigénylési szabályok változatlanok, de" ... >>

 

Kapcsolódó cikk Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő blogjából:
A Parlament elfogadta az új adatvédelmi törvényt

Az Országgyűlés hétfőn késő este elfogadta a 2012. január 1-jén hatályba lépő új adatvédelmi törvényt. Korábbi írásomban összefoglaltam a főbb változásokat. Most az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentkezés szabályainak változását ismertetem.

Az adatvédelmi nyilvántartás
A jelenlegi adatvédelmi törvény is bejelentési kötelezettséggel terheli az adatkezelőket. Kb. egy év átfutással, ingyenes eljárásában veszi nyilvántartásba az adatkezelők egyes adatkezeléseit az adatvédelmi biztos. Azonban a bejelentés elmulasztása semmilyen következménnyel nem jár, így erről az adatkezelők rendszerint megfeledkeznek.

Adatvédelmi nyilvántartás – az új adatvédelmi törvény szerint
Az elfogadott törvény nagyobb rangot ad az adatvédelmi nyilvántartásnak.
Mindaddig nem lesz megkezdhető az adatkezelés, ameddig a hatóság nyilvántartásba nem veszi. A Hatóság akár 10.000.000 Ft bírsággal is sújthatja azt az adatkezelőt, aki bejelentési kötelezettségét nem teljesítve kezeli a személyes adatokat.

Januártól a nyilvántartásba vételért díjat kell fizetni, cserében" ... >>  

Add a Twitter-hez

Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A teljesség igénye nélkül minden egy helyen: szakdolgozatok, értekezések, elemzések e-kereskedelem és online marketing témákban - évenkénti bontásban.
Hasznos webes eszközök: 
online marketing, e-kereskedelem, eBusiness, website tervezés, web-design, ergnomónia, website tipográfia, SEO, SEM, SMO, site optimalizálás és társaik.
Szakirodalom: könyvek, kiadványok online marketing, webáruház, e-Kereskedelem témakörökben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr283502531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása