Változott a spambejelentés módja a hatóságnál
2009. november 11. írta: vecseilaszlo

Változott a spambejelentés módja a hatóságnál

Egy a kéretlen e-mail üzenetek bejelentésével kapcsolatosan évek óta élő gyakorlatot változtatott meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság a múlt héten. Az ügyintézéshez mostantól elektronikus űrlapot kell kitölteni, ami összességében egyszerűsítheti is a folyamatot - csakhogy erről elfelejtették tájékoztatni a közvéleményt.

Forrás: HWSW
Szerző: Koi Tamás


"A hatósági bejelentéshez múlt kedd óta már nem lehet használni az eddig megszokott spam-bejelentes@nhh.hu e-mail címet, helyette az NHH portálján található űrlapot kell kitölteniük azoknak a magánszemélyeknek, vagy fogyasztóvédelmi szervezeteknek, akik kéretlen elektronikus üzenetet kaptak postaládájukba, vagy ilyen személyeket képviselnek.

Az új űrlap összességében az ügyintézési folyamat egyszerűsítését szolgálja, tudtuk meg Márton Györgytől, az NHH szóvivőjétől, aki a HWSW kérdésére elmondta, a korábbi módszerrel tett hatósági bejelentéseket rendszerint az adatok egyeztetéséhez szükséges kiterjedt levelezés követte, hiszen hivatalos úton csak a viszontazonosításhoz szükséges személyes adatok megadásával lehet ilyen ügyet intézni. Az űrlapon ezért minden személyes adatot meg kell adnia a bejelentőnek, akinek ráadásul Ügyfélkapu-azonosítóval is kell rendelkeznie, mely az elektronikus ügyintézéshez amúgy is előírás a legtöbb hivatalnál - mondta el Márton. A pontos ügymenetről" ... >>

Kapcsolódó cikk az NHH oldalán
Elektronikus hirdetés vagy spam?

A gyakorlatban sokszor felmerülő kérdés, hogy lehet-e a hatóság eljárását kezdeményezni kéretlen levelek (levélszemét, spam) miatt?

Forrás: Nemzeti Hírközlési Hatóság

"A spam jogilag nem definiált fogalom, a köznyelvben és a számítástechnikában is több, egymástól különböző meghatározása létezik. Az elektronikus hirdetés fogalmát ezzel szemben a hatályos jogszabályok meghatározzák: ebbe a körbe tartozik a gazdasági reklám, a társadalmi cél megvalósításához kapcsolódó, reklámnak nem minősülő tájékoztatás, valamint az is, ha valaki elektronikus hirdetés küldéséhez kér hozzájárulást. Ugyanakkor a „spam” fogalmába a legtöbben olyan kéretlen üzeneteket is beleértenek, amelyek nem minősülnek elektronikus hirdetésnek. Ilyenek lehetnek például a vírusok által küldött, vagy az úgynevezett adathalász (phishing) levelek, az elektronikus levelező-, tartalom- és vírusszűrő rendszerek által (olykor hibásan) generált automatikus üzenetek, vagy a lánclevélszerűen terjedő „vicces” képek, videók, vagy éppen téves információk (hoax). Ezek általában nem minősülnek elektronikus hirdetésnek. Fontos ezért kiemelni, hogy az alább leírt eljárási lehetőségek kizárólag a magyar jogszabályokban elektronikus hirdetésként definiált üzenetekre vonatkoznak. A hatóság levélszeméttel, spammel, kéretlen levelekkel nem foglalkozik. Amennyiben ilyen üzenettel kapcsolatban kezdeményeznek eljárást, és az tartalma alapján nem minősül elektronikus hirdetésnek, akkor az eljárást a hatóság megszünteti." ... >>


Kéretlen hirdetést bejelentő űrlap
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr291515780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása