Csak egy gomb az egész
2009. november 11. írta: vecseilaszlo

Csak egy gomb az egész

Tegnap az egyik nagyobb kiadónál jártam beszélgetni webes trendekről, termékbevezetésről és tervezésről és előkerült a funkciók beemelésének kérdése, hogy miként lehet jól értékelni egy beépítendő funkció valódi költségét és értékét.

Forrás: Doransky
Szerző: Dobó Mátyás


"Ott került elő példaként a "Csak egy gomb" probléma. A legtöbb megbeszélés, ahol fejlesztés és tervezéstől távolabb eső szakemberek is jelen vannak, gyakran kerülnek elő gombok, funkciók és megoldások, amelyek csak egy gombnak tűnnek, egy pillanat alatt, lelkesedésből feldobott ötletek, amelyek a brainstorming, autoritás légkörében még akár jó megoldásnak tűnnek és gyakran rögtön döntéseket is hoznak magukkal.

Egy gomb mögött azonban általában valamilyen akció van, amikor valaki egy ilyen gombról dönt, valójában egy igen hosszú felhasználói folyamatról dönt, amelynek csak egy lépése a gomb megnyomása:

  • sitebuild, programozási kérdések, prioritások újraszervezése a felületen;
  • task flow-k egész sora, amely kezdődik a gomb megnyomását követően megjelenő felülettel, az ott bevitt adatokkal, formokkal kapcsolatos hibakezeléssel és a visszatérést követő státusz információk megjelenítésével és informálással;
  • az integrációval kapcsolatos további hatásokkal, bevonódó felhasználók kezelésével, konverzió kezeléssel, a beépített funkció hatékonyságának mérésén át sok egyéb dologgal;

A legtöbb cégben ezeket a következményeket a legritkábban veszik figyelembe, amikor kimondják, "csak egy gomb az egész". Ugyanis ijesztő ebbe belegondolni. Ijesztő azt látni, hogy a legapróbb döntéseink is folyamatok és feladatok egész sorát indítják el. Ezt sokan kritikaként is fogalmazzák meg, hogy " ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr81515554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása