Kiket ellenőriz az APEH az idén: Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Irányelve az ellenőrzési feladatok 2009. évi ellátásához
2009. szeptember 30. írta: vecseilaszlo

Kiket ellenőriz az APEH az idén: Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Irányelve az ellenőrzési feladatok 2009. évi ellátásához

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 90. § (1) bekezdése értelmében a kötelező ellenőrzéseken túl az állami adóhatóság az ellenőrzési tevékenységét a vezetője által évenként február 20-áig közzétett ellenőrzési irányelv alapján végzi. A jogszabályi felhatalmazásra tekintettel 2009. évre vonatkozóan a következő iránymutatást adom.

Forrás: APEH.hu
Szerző: dr. Szikora János

"...
II. Az ellenőrizendő főbb tevékenységi körök

Fontos feladat a 2008. évi Ellenőrzési irányelv által a 2009. évi adóellenőrzéseket előkészítő adatgyűjtések eredményének felhasználása.

Továbbra is indokolt a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatást nyújtó társaságok ellenőrzése, különös tekintettel az azonos tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozások közötti munkaerő-áramlásra és a kölcsönbe adott munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódó közterhek megfizetésére. Célszerű e területen a preventív ellenőrzések számának növelése.

Hangsúlyt kell fektetni az értékesítési láncolatok közbenső láncszemeként gyakran megjelenő fuvarozók vizsgálatára, mivel a fuvarozást végzők tevékenysége kiemelt jelentőségű az áruk útjának nyomon követésében.

Folytatni kell az elektronikus világ (elektronikus számlázás, E-kereskedelem, internetes áruházak) ellenőrzését, amit az e körbe tartozó tevékenység intenzív térnyerése indokol.

Vizsgálni szükséges a befektetési szolgáltatók által az állami adóhatósághoz elektronikus úton benyújtott – a magánszemélyek értékpapír (értékpapír-letéti) számlái közötti értékpapír-áthelyezési megbízásaival kapcsolatos – adatszolgáltatások tartalmát. Az ellenőrzések során választ kell keresni arra, hogy az értékpapír áthelyezésre vonatkozó tranzakciók mögött jellemzően olyan ügyletek húzódnak-e meg, amelyek az ügyletben érintett személyek bármelyikénél valamely adókötelezettséget (ideértve az illetékkötelezettséget is) eredményeznek, s ennek a kötelezettségnek az érintett személyek eleget tesznek/tettek-e." ... >>

Kapcsolódó cikk:
Az APEH és az elektronikus kereskedelem

 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr911418301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása