Jogi kockázatok az elektronikus kereskedelem területén
2012. július 08. írta: vecseilaszlo

Jogi kockázatok az elektronikus kereskedelem területén

vecseilaci_49x61.jpg Az idei, immáron kilencedik Elektronikus Kereskedelem Konferencia előtt arra kaptam felkérést a szervezőktől, hogy foglaljam össze azokat a jogi kockázatokat, melyekkel számolnia kell egy webáruháznak, amikor döntést hoz afelől, hogy melyik jogi területen kezd először rendet rakni: előbb egy adatvédelmi auditot rendel, az általános szerződési feltételeket teszi rendbe, vagy épp esetleg az online marketing kampány jogi hátterét vizsgáltatja meg szakértővel.

Forrás: Webshop Labor - A legmodernebb megoldások boszorkánykonyhája
Szerző: Dr. Ormós Zoltán

"Az előadásban nemcsak felsoroltam a webáruházakra leselkedő jogi kockázatokat, hanem igyekeztem azokat számszerűsíteni a döntéshozó számára oly módon, hogy a pénzügyi fenyegetettség mértéke mellett a szankció bekövetkezési valószínűségét is felbecsültem.

I. Fogyasztóvédelmi jogi kitettség
Az eddigi SZEK-rendezvényeken nagy hangsúlyt kaptak a webáruházakat érintő, fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogi kockázatok. Ezek közül kiemelhetőek azok a bírságok, melyeket a webáruházaknak például a különböző tájékoztatási kötelezettségeik (cégbíróság feltüntetése, elállás jogára való figyelmeztetés, stb.) megszegése, az elállás jogának a fogyasztó részére történő biztosításával összefüggő szabálytalanságok miatt kell megfizetniük. Ezen a területen a leggyakoribb az, hogy első esetben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nem szab ki bírságot.

Abban a súlyosabbnak minősülő esetben, amikor már a szabálytalanság észlelésének első alkalmával is bírságot szab ki a hatóság, a leggyakoribb összeg 50.000-150.000,- Ft körül mozog. A bírság felső határa 500.000,- Ft, amely azonban ismételten kiszabható. A 100 millió forint nettó éves árbevétellel rendelkező cégek esetében a bírság összege ennél magasabb is lehet.

II. Versenyjog – a sötét ló
A versenyjog tapasztalataim szerint" ... >>

jogi_kockazatok_az_e-kereskedelemben.jpg

INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg! 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr914620822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása