Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): Az e-kereskedelem - Az internetes hirdetésekből származó bevétel
2012. június 17. írta: vecseilaszlo

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): Az e-kereskedelem - Az internetes hirdetésekből származó bevétel

Az internetes hirdetés hasonló magától értetődő előnyökkel jár, mint az internetes értékesítés. A hirdetési tevékenység egyre gyorsabban elterjedő módja a Google AdWord-AdSense rendszerén alapuló hirdetési felület hasznosítás, amelyet az alábbiakban részletesen ismertetünk. E tevékenységből a magánszemélynek akár rendszeres, jelentős jövedelme is származhat. A magánszemély Google AdSense által megszerzett bevételét adójogi szempontból az alábbiak szerint lehet megítélni:

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

"Annak érdekében, hogy a bevételre a megfelelő adózási szabályokat alkalmazzuk, lényeges, hogy pontosan értsük magát a szolgáltatást, különösen az annak alapjául szolgáló szerződéses relációkat. Az internetes hirdetés maga egy Google „szolgáltatáspár” egyidejű igénybe vétele útján realizálódik. Ez két, egymástól független szerződést jelent.

A magát hirdetni kívánó cég a Google ún. AdWord szolgáltatása keretében, díj ellenében hirdetési szolgáltatást vesz igénybe a Google-től, melyben megbízza, hogy gondoskodjon hirdetésének a lehető legtöbb honlapon történő megjelenítéséről. Ez az egyik szerződés, melyből tehát a Google-nak hirdetési szolgáltatás nyújtásából származik bevétele.

A Google a világhálón betöltött szerepe révén gyakorlatilag valamennyi internetes honlappal kapcsolatot tud teremteni. Ezt a lehetőségét kihasználva a Google el tudja helyezi a hirdetést a célcsoport által látogatott honlapokon, természetesen olyan honlap-üzemeltetőknél, akik ehhez megfelelő díjazás ellenében hozzájárultak. A hozzájárulást az egyes honlap-tulajdonosok a Google AdSense-ben történő regisztrációjukkal adják meg. A Google a honlap tulajdonosának regisztrációjával felhatalmazást nyer arra, hogy egy programkódot helyezzen el a weboldalban, amely alapján hirdetések jelenhetnek meg a honlap szabad grafikus felületein (hirdetések megjelenítésére valamennyi honlap alkalmassá tehető). A Google AdSense a honlap üzemeltetőjétől aktív tevékenységet nem igényel. Jogi szakkifejezéssel élve a szerződés alapján a honlaptulajdonos nem tevékenységben megnyilvánuló (facere jellegű), hanem valamely dolog rendelkezésre bocsátásával, átadásával járó (traditio jellegű) szolgáltatással tartozik.

Ez tehát a másik szerződés, amely alapján a honlap üzemeltetőjének származik bevétele. Ennek a bevételnek az adózási szabályait keressük.

3.1. A szolgáltatás minősítése:

Lényeges, hogy a Google az ügyletben nem közvetítőként működik közre, hiszen a hirdető és a hirdetési felületet szolgáltató cég egymással nem kerül szerződéses kapcsolatba. A Google ugyanis" ... >>

 
INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg! 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr434577261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása