Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): Az e-kereskedelem - Az aukciós portál használatáért fizetendő regisztrációs- és tagdíjak, valamint a jutalék bizonylatolása
2012. június 15. írta: vecseilaszlo

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): Az e-kereskedelem - Az aukciós portál használatáért fizetendő regisztrációs- és tagdíjak, valamint a jutalék bizonylatolása

Az aukciós portálokon történő regisztráció, illetve az azon keresztül folytatott tevékenység speciális költsége a regisztrációs- és egyéb tagdíj, illetve ilyen lehet a közvetített ügyletek kapcsán fizetett jutalék. A tevékenység költségei, és az azok igazolására szolgáló bizonylatok jelentősége az előzőekben elmondottakra tekintettel a jövőben felértékelődhet. Tekintettel arra, hogy a honlap üzemeltetője - mint kereskedelmi közvetítői tevékenységet végző személy - adóalany, ezen bevételeiről számlát kell kibocsátania. A számlázás során felmerül, hogy az hogyan történik belföldi, Közösségen belüli és Közösségen kívüli adóalanyok, valamint nem adóalanyok felé.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

"Mindenekelőtt meg kell különböztetnünk a tagdíjat a jutaléktól. A tagdíj ugyanis egy szolgáltatás folyamatos igénybe vételének ellenértéke, melyet a regisztrációra tekintettel, azaz attól függetlenül kell megfizetni, hogy ténylegesen hány adásvételi szerződést sikerült megkötnünk. A szolgáltatás abban áll, hogy az eladó az internetes aukciós portálon termékeit hirdetheti, azok feltöltésére tárhely áll rendelkezésére, ehhez a fenntartó folyamatosan biztosítja a megfelelő felületet, azt karbantartja, illetve kiegészítő szolgáltatásokat nyújt: marketing-tevékenységet fejt ki; a vevői bázis növelése érdekében népszerűsíti magát; kapcsolatot tart a regisztrált tagokkal, részükre közvetlen ajánlatokat tesz, kedvezményeket nyújt; közreműködhet a fizetés lebonyolításában (pl. Paypal támogatást szerez); esetleg szolgáltatókat ajánl a szállítás lebonyolításához stb. A díjak tehát jellemzően az üzemeléssel felmerülő költségek fedezetére szolgálnak.

Ezzel szemben a jutalékot a honlap üzemeltetője a ténylegesen teljesedésbe ment ügyletek után számítja fel, amely tehát a klasszikus ügynöki típusú közvetítői tevékenység ellenértéke.

A Héa-irányelv végrehajtási rendelete (az Európai Unió Tanácsának 282/2001/EU rendelete) szerint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások körébe tartozik többek között: „az online piacként működő weboldalon termék vagy szolgáltatás ellenérték fejében történő értékesítésének engedélyezése, amikor a lehetséges megrendelők automatizált eljárással jelentetik meg ajánlatukat, és a számítógép által automatikusan előállított elektronikus üzenetben kapnak értesítést az értékesítés megtörténtéről.”

Az Áfa tv." ... >>

 
INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr284577233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása