Facebook-mámor: Kipukkadhat a közösségi oldal tőzsde-lufija?
2012. június 04. írta: vecseilaszlo

Facebook-mámor: Kipukkadhat a közösségi oldal tőzsde-lufija?

A vállalatot a csütörtöki tőzsdei jegyzése során 104 milliárd dollárra értékelték, a befektetők a bevételek rohamos növekedésére spekulálnak. Beválnak a reményeik?


Forrás:
Pénzcsinálók
Szerző: Kudor Emese

"Csütörtökön lezárult a Facebook régóta várt elsődleges részvénykibocsátása, a kereskedés péntek délután, román idő szerint 6-kor indulhat a vállalat papírjaival a Nasdaq-on. A vállalat az IPO (elsődleges részvénykibocsátás) során 16 milliárd dollárra tett szert, a kibocsátási ár a meghatározott sáv felső határát ütötte meg, 38 dollárért keltek el a részvények. A tranzakció során összesen körülbelül 422 millió részvényt értékesítettek, a 38 dolláros részvényenkénti árfolyammal számolva a cég teljes értéke 104 milliárd dollárra rúg. Ezzel a kapitalizációval a Facebook olyan vállalatokat előz meg, mint az Amazon, a Hewlett-Packard, a Starbucks vagy a Dell.

Az IPO a harmadik legnagyobb az USA történelmében a Visa és a General Motors után. A befektetők arra számítanak, hogy a részvényárfolyamok erőteljesen növekednek pénteken, a nemzetközi sajtóban megjelent elemzői várakozások 15-20, de akár 50%-os drágulást is előre vetítenek. A Morningstar szakértői 50 dolláros pénteki záróárfolyamot valószínűsítenek. 

"Lehetséges, hogy 15-20%-kal emelkedjen az árfolyam, figyelembe véve, hogy már az ár és a piacra dobott értékpapírok volumene is meghaladta a korábban tervezett szintet" - mondta Tim Loughran, a Notre Dame Egyetem pénzügyi professzora a Reutersnek.

A General Motors 2010 novemberében 15,8 milliárd dolláros részvénypakettet értékesített, később a jegyzés 18,1 milliárd dollárra emelkedett egyes befektetők opcióinak érvényesítése révén. A Visa 2008-as IPO-ja során 17,9 milliárd dollárra tett szert, később 19,7 milliárd dollárra bővítette azt.

A Facebook az utolsó napokban a 28-34 dolláros ársávról 34-38 dollárra emelte a jegyzéstől elvárt ár-intervallumot. A társaság az eredetileg tervezettnél 25%-kal több részvényt bocsátott ki, a jegyzés kezdetére pedig kirajzolódott, hogy a vállalat képes lesz a maximális áron, 38 dolláron túladni értékpapírjain. 

A jegyzés" ... >>

 

További kapcsolódó cikkek Facebook & Tőzsde témában:

42 dollár fölött kezdtek a Facebook-részvények
Izgalmas körülmények között, félórás késéssel 42,55 dolláron indult pénteken a kereskedés a Facebook közösségi portál részvényeivel, szemben a 38 dolláros kibocsátási árral. Negyed óra múlva azonban 38 dollár közelébe süllyedt vissza az ár. A cég kilátásait illetően megoszlanak a vélemények.

Forrás: HVG

"Alapítása után nyolc évvel az internet történetének legnagyobb tőzsdei kibocsátásával dicsekedhet a Facebook, a részvényeket a megcélzott sáv felső határán, 38 dolláros áron vezették be a Nasdaqra. A társaság induló piaci értéke így 104 milliárd dollárra rúg, és a társaság és eredeti tulajdonosai 18,4 milliárd dollár friss pénzhez jutottak. A cég ebben a pillanatban többet ér, mint a BMW, a Deutsche Bank és az adidas együttvéve.

A közösségi portál tőzsdére lépése egy majdnem páratlan sikertörténet csúcspontja. A társaság alapítója és fő tulajdonosa, Mark Zuckerberg 2004-ben diákoknak szánt digitális évkönyvként indította be a Facebookot. Már az első évben 1 millió felhasználója volt, jelenleg 900 milliót számlál, és az év végére 1 milliárd is lehet. Ez adja a Facebook legnagyobb, üzleti szempontból pedig - legalábbis jelenleg - jóformán egyetlen értékét, mert ez teszi érdekessé a céget reklámipar számára. A hirdetésekből származik az árbevétel 90 százaléka. Ebből fakadnak a kilátásaival kapcsolatos kételyek is.   

A cég tavaly viszonylag szerény, 3,7 milliárd dolláros árbevételt és 1 milliárdos nyereséget jelentett. A kibocsátáskori ár és a nyereség közti 100-szoros arány (P/E ráta) kiugróan magas. Ahhoz, hogy a Facebook-részvények a Google 2004-es értékeltségéhez hasonló szintről indulva jó befektetésnek bizonyuljanak," ... >>

 

Újabb botrány a Facebook-részvények körül
Alig néhány nappal a Facebook-részvények kibocsátása után kiderült, hogy napokkal az IPO előtt a legnagyobb tőzsdére vitel előtt visszavágták az eredményvárakozásokat azok a nagybankok, amelyek felelősek voltak a tőzsdei megjelenés szervezéséért. A részvények eddig csalódást okoztak.

Forrás: PrivátBankár - pénzügyek okosan

"Visszavett a Facebook várható eredményére vonatkozó előrejelzéséből a papír legnagyobb kibocsátás-szervezője, a Morgan Stanley elemzője, napokkal a részvény tőzsdére bocsátása előtt. A szokatlan időpont meglepte a piacot – írja a Reuters. Az értesülés szerint" ... >>

 

Facebook részvény: szárnyalás vagy gyűrött landolás?
A Facebook tőzsdére lépése tűnt előzetesen az év részvénykibocsátásának, a papírokat hatalmas érdeklődés övezte és különleges abból a szempontból is, hogy ez lehet minden idők legnagyobb IPO-ja az internetes cégek között. Ahogy közeledett május 18., a tőzsdére lépés napja, úgy erősödtek azonban az óvatosságra intő hangok.

Forrás: facebook hírek - facebook hírek, tippek, újdonságok
Szerző: Csaba

"A bevezetés napján aztán még tartotta magát az árfolyam, a kereskedés második napján azonban hatalmas esésben állt csengetéskor. Vajon milyen pályát fut be a közeli jövőben az előzetesen sztárpapírnak kikiáltott Facebook részvény? Lehet, hogy már eleve lyukasan érkezett a Wall Streetre a Facebook léggömb és a repülés helyett gyűrött földet érés lesz a sorsa?

Az utóbbi egy évben felpörögtek az elsődleges részvénykibocsátások az internetes szektorban, sorra léptek tőzsdére a fiatal, gyakran még nyereséget sem termelő cégek. A különböző közösségépítő cégek látványosan siettek a tőzsdére az elmúlt hónapokban, egyrészt azért, hogy kivegyék a részüket a Facebook kapcsán felfokozott befektetői érdeklődésből, másrészt hogy megelőzzék a nagy szektortársat, mivel így a figyelem középpontjába kerülhettek – írta a Portfolio.hu. Volt olyan cég, amelynek árfolyama azóta több mint a kétszeresére emelkedett, de olyan is, amelyé a tizedére esett.

Az elmúlt másfél évben a technológia szektor különösen aktívnak bizonyult, ami az elsődleges részvénykibocsátásokat illeti, emiatt" ... >>

 

Magára talált a Facebook-részvény
Az utóbbi napokban az amerikai tőzsdén bukdácsoló Facebook-részvény szerdán végre pluszban kezdett, de az árfolyam még így is elmarad a kibocsátáskori értéktől.

Forrás: [origo] gazdaság

"Szerdán az amerikai tőzsdék veszteséggel kezdték a kereskedést, a harminc vezető vállalat teljesítményét jelző Doy Jones Industrial Average és az S&P 500 közel 1, a technológiai ágazat indexe, a Nasdaq pedig 0,8 százalékkal süllyedt.

Vannak azonban kivételek, egyikük az utóbbi napokban jelentős értékvesztést elkönyvelő Facebook-részvény. A rajt után" ... >> 


INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr294554399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása