Villanyvilág: Technika, média, távközlés – 2012
2012. május 29. írta: vecseilaszlo

Villanyvilág: Technika, média, távközlés – 2012

Zsebre teszik a tévét, gyorsan hódít a táblagép, és olcsó okostelefonból is egyre több lesz – derül ki a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég 2012-es technikai, média- és távközlési összefoglalójából, amely rácáfol néhány korábbi feltételezésre.

Forrás: HVG (A HVG.hu korábbi cikkeit csak regisztrált felhasználók olvashatják. A regisztráció ingyenes) 

"Végre valami, ami olcsóbb lett: a tévé. Az átlagos amerikai nézői szokásokból kiindulva óránként alig 45 dollárcentbe (kereken 100 forintba) kerül az élvezet még akkor is, ha valaki évenként cseréli a lapos tévéjét. A Deloitte ezt azzal hasonlítja össze, hogy az autó, a külföldi nyaralás vagy akár egy koncert, egy sportesemény óránkénti költsége legalább 10 dollár.

A súlyosbodó gazdasági gondok ellenére is növekszik az idén a nemzetközi szórakoztatóipari piac, ám a bővülés csak a fejlődő országokban lesz látványos. A fejlett országokban a fogyasztók csupán látszólag költenek sokat technikai berendezésekre. Egy átlagos amerikai család tavaly 1200 dollárt adott ki különféle kütyükre, éves jövedelme 2,5 százalékát. Az utóbbi években egyre olcsóbbá váltak a szórakoztatóelektronikai cikkek: egy évtizeddel ezelőtt egy átlagos tévéért vagy számítógépért mai árakon 1800 dollárt kértek; ennyi pénzért most az USA-ban két nagy lapos tévét és két táblaszámítógépet lehet vásárolni.

A tévézési szokások kevesebbet változnak. A műsorok 95 százalékát a megszokott módon – élőben vagy a sugárzás után 24 órán belül – nézi a világátlagember, jóllehet rengeteg más lehetőség is adódik már. A nagy tévépiacok közül Amerikában vagy Angliában már a háztartások felében van digitális videorögzítő (ez magyarázza az előrejelzésnek azt a kitételét, hogy a műsorok egy részét kis késéssel, 24 órán belül nézik meg), és a világhálóról akár ingyen is rengeteg műsor nézhető meg vagy tölthető le. Mégis, a felmérések tanúsága szerint az emberek ebben is a szokásaik rabjai, mint ahogy a sok csatorna közül a legtöbbjük továbbra is csak pár tucatnyira kapcsol, és a műsorújságból válogat. Az internet még rá is erősít arra a hagyományra, hogy a népszerű tévéműsorokat mindenkinek illik megnéznie, aki nem akar kimaradni a társasági csevejből. Ez immár nem pusztán a munkahelyet, iskolát jelenti, a felhasználók a közösségi hálókon is ugyanazoknak a tévéműsoroknak az élményeit osztják meg egymással.

A tévétől talán elforduló fiatalokat az okostelefonok és táblagépek terjedése édesgetheti vissza a hagyományos műsorokhoz. E gépek" ... >> 

 
INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr954546779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása