Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): Az e-kereskedelem - A számlázás
2012. május 29. írta: vecseilaszlo

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): Az e-kereskedelem - A számlázás

A web-áruház működtetője az értékesítését minden esetben az Áfa tv-nek megfelelő bizonylattal köteles igazolni (külföldi kereskedő természetesen a személyes joga alapján jár el). A legtöbb ügylet esetében a megfelelő forma az Áfa tv. 169.§-a szerinti (teljes) adattartalmú számla. A számlakiállításnak általában egyébként sincs akadálya, mivel - ahogy fent említettük - megrendelés következtében a szükséges adatok általában hiánytalanul az eladó rendelkezésére állnak.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

"Adóalany (illetve nem adóalany jogi személy) vevő esetében a nyugta kiállítása eleve kizárt. Bár jellemzően kiskereskedelmi mennyiségekről beszélünk, nem zárható ki annak a szabálynak az alkalmazása sem, melynek alapján (2009. február 1-től) ugyancsak kizárt a számlakibocsátás alóli mentesülés, ha az adót is tartalmazó ellenérték a 900.000 forintot (illetve az annak megfelelő pénzösszeget) meghaladja.

(A 165.§ (1) bekezdés a) pontja szerinti - tárgyi mentesség miatti - mentesülés lényegében kizárható.)

Nem adóalany vevő esetén a számlakibocsátás alól akkor mentesül a kereskedő, ha az ellenérték megfizetése legkésőbb a teljesítésig készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítő eszközzel maradéktalanul megtörténik. Ilyen esetben - ha a vevő számlát nem kér - nyugta adása kötelező.

A számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet I. számú mellékletének cb) pontja értelmében „az online-üzletben” pénztárgépet üzemeltetni nem kell.

Az internetes kereskedelemnek egyik előnye, hogy online üzletünkbe távoli vendégek is betérhetnek, így foglalkoznunk kell a külföldi vásárlóval is. Leszögezhetjük, hogy a számlakibocsátás minden esetben a teljesítési hely államának vonatkozó szabályai alapján történik.

Az Áfa tv. 2010. január 1-vel megteremtette" ... >>

 
INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr44547380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása