A jövő elkendőzött - Mitől okos egy város?
2012. május 16. írta: vecseilaszlo

A jövő elkendőzött - Mitől okos egy város?

Újabban laboratóriummá alakított városokban próbálgatják, hogyan számítógépesíthető még jobban az élet.

 

Forrás: HVG (A HVG.hu korábbi cikkeit csak regisztrált felhasználók olvashatják. A regisztráció ingyenes)
Szerző: Bedő Iván

"A taxisoknak ki se kellett menniük a csoportért a repülőtérre, mert a légiforgalmi számítógépes rendszer tudatta a diszpécserközponttal, hogy az utasok, akik a kocsikat rendelték, későbbi járattal érkeznek. Pár óra múlva annak a leszállását is automatikusan jelezte a rendszer, így a bérautók akkor gördültek elő, amikor a vendégek kiléptek a terminál kapuján.

Így is történhetett volna, mivel a helyszín a nagy német távközlési társaság által behálózott, internetesített és minden okossággal felturbózott kísérleti T-City, azaz Friedrichshafen volt. A valóságban azonban a novemberben az intelligens város megszemlélésére odaérkező magyar újságírócsoportnál csak a repülőtér portása volt kényelmetlenebb helyzetben a késő esti órán. A leghagyományosabb módon, vezetékes telefonon riadóztatta a taxiközpontot: „Wolfgang, küldjetek már néhány kocsit, mert addig nem tudjuk bezárni a repülőteret.”

A tudományos-fantasztikus filmekbe illő, maguktól működő szerkezetekre, folyamatosan áramló adatokra egyelőre várni kell. Az, hogy a Boden-tó partján fekvő Friedrichshafen a legjobban internetesített német város, egyelőre nem jelent többet, mint hogy ritkaságszámba menő – majdnem teljesen üvegszálas – kábelhálózatot építettek ki benne. Ez azonban csak az első lépés, mondhatni az alapfeltétele annak, hogy az efféle – Saskia Sassen amerikai szociológusprofesszor által természetes (magyarán élő emberekkel kísérletező) laboratóriumként aposztrofált – intelligens városokban mindenfélét kipróbáljanak. A betegek például" ... >> 

 

INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr504508008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása