A könyvkiadás bizonyos területei súlyos válságba kerültek
2012. április 16. írta: vecseilaszlo

A könyvkiadás bizonyos területei súlyos válságba kerültek

Barna Imre, az Európa Kiadó igazgatója azt elemzi, hogyan érintette a könyvpiacot a gazdaság világméretű válsága, bekövetkezett-e a kiadók apokalipszise, illetve mit várhatunk a "tipikus, megrögzött olvasótól"? Mi a helyzet a szerzői jogok átalakuló viszonyrendszerével, a szakkönyvek piacával, az e-könyvekkel? Személyesebb vizeken: minek köszönhető az európás könyvek vizuális megújulása vagy Umberto Eco nagysága?

Forrás: PRAE - Általános művészeti portál
Szerző: Hevesi Judit

"PRAE.HU: Először is azt kérdezném, ha értékelnie kellene a 2011-es évet, milyen pozitív és negatív változások voltak a legfontosabbak?

Az utóbbi egy-két évben nyilván úgy illik értelmezni ezt a kérdést, hogy ezekben a nehéz időkben hogyan is boldogulunk. Hogy lesz-e rosszabb, vagy már látjuk-e a fényt az alagút végén. A dolog a világválsággal kezdődött, ami természetesen a magyar könyvkiadást is érintette. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy bizonyos tendenciák már nem tarthatók fenn. Van, aki szerint még jót is tett néhány pofon a magyar könyvpiacnak, mert sokan késve vették észre, hogy túltermelési válság van. 

A példányszámok és a címek csökkentek, és valóban többen vannak olyanok, akik már nem engedhetik meg maguknak a könyvek megvásárlását. Mégis azt gondolom, sokak nagy félelme, hogy a kiadott könyvek száma drasztikusan csökkeni fog, ezáltal a kiadók tönkremennek, az írók válságba kerülnek, szerencsére nem következett be. Nyugtázzuk ezt talán úgy, hogy a tipikus, "megrögzött" olvasó minden nehézség ellenére is ragaszkodik szokásaihoz. Másrészt viszont a könyvkiadás bizonyos területei, mindenekelőtt a szakkönyvkiadás, vagy az albumszerű könyvek kiadása súlyos válságba került, és nem lehet tudni, hogy ez a helyzet hogyan fog rendeződni, hiszen sok más szempont is befolyásolja ezeket a területeket. Egyre súlyosabban veszélyezteti például a szerzői jogokat a technikai fejlődés. A tankönyvek, szakkönyvek kiadásában a legnagyobb ilyen veszélyt ma már nem is a fénymásolás jelenti, hanem az, hogy fel lehet tölteni az internetre, ahonnan természetesen le is lehet azokat tölteni. Diákszemmel lehet erre örömmel tekinteni, ugyanakkor el kellene gondolkodni azon, hogy azok a kiadók, amelyek ezeket a könyveket megjelentetik, a végóráikat élik, s ha nem lesz, aki ezek kiadásával foglalkozik, visszajutunk a reformkor előtti állapotba, amikor nem volt magyar nyelvű szakirodalom. Vagy csak képzeljük el, hogy egy szerző nyolc évig ingyen dolgozik egy könyvön, és a végén sem fizeti meg senki. 

És hoz-e megoldást az e-könyvek új világa? Vajon lehet-e az e-könyveket elérhető áron forgalmazni, vagy" ... >>

 

 

INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1004379853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása