Ez a legújabb adóteher! Célkeresztben az interneten kereskedők
2011. október 26. írta: vecseilaszlo

Ez a legújabb adóteher! Célkeresztben az interneten kereskedők

Rászáll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövőre az interneten kereskedőkre - ezt vetítik előre a személyi jövedelemadózási (szja) szabályokban tervezett változtatások. A módosított rendelkezések ugyanakkor kedvezhetnek azoknak, akiket az elmúlt öt évben megbüntetett az adóhatóság.

Forrás: Pénzcentrum
Szerző: Dutka Noémi

"Önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül 2012-től az ingó vagyontárgy eladása, ha az gazdasági tevékenység keretében történik - derül ki az Országgyűlés elé terjesztett adótörvény-módosítási csomagból, amely egyebek között az szja-törvényt is átszabja. A javaslat a gazdasági tevékenység fogalmát is meghatározza. Eszerint valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása esetén lehet erről beszélni, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik. 

A törvénymódosítás azt vonja maga után, hogy óriási mértékben megnövekszik az ingó értékesítésből származó jövedelem adóterhelése. Különösen érzékenyen érinti a változtatás azokat, akik az interneten keresztül próbálják meg eladni használt dolgaikat, és abból kiegészíteni a jövedelmüket, ilyenek például a kisgyermekes szülők.

A jogszabályváltozás másik hozadéka, hogy a jogalkotók kvázi elismerték, az elmúlt években százával hozott törvényellenes határozatokat az adóhatóság, amikor tetemes adókötelezettséget állapított meg az ellenőrzésre kiválasztott, zömmel az interneten kereskedő magánszemélyekre - állítja Angyal József okleveles adószakértő. 

Az adóhatóság felülírta az szja-törvényt
Mint azt a Pénzcentrum.hu július közepén megírta, az elmúlt években nagyon népszerűek lettek az internetes értékesítési lehetőségek, ezért az adóhatóság egyre nagyobb figyelmet kezdett szentelni annak ellenőrzésére, hogy az érintett magánszemélyek fizetnek-e adót az így szerzett jövedelmük után. A NAV, mint első- és másodfokon is eljáró hatóság, több érintett ügyben úgy ítélte meg, hogy a vizsgált magánszemélyek üzletszerű tevékenységet folytattak, ezért az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kellett volna adózniuk. 

Miután az esetek többségében" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A teljesség igénye nélkül minden egy helyen: szakdolgozatok, értekezések, elemzések e-kereskedelem és online marketing témákban - évenkénti bontásban.
Hasznos webes eszközök: 
online marketing, e-kereskedelem, eBusiness, website tervezés, web-design, ergnomónia, website tipográfia, SEO, SEM, SMO, site optimalizálás és társaik.
Szakirodalom: könyvek, kiadványok online marketing, webáruház, e-Kereskedelem témakörökben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr653329230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása