Profi UI-fejlesztő kerestetik!
2011. szeptember 02. írta: vecseilaszlo

Profi UI-fejlesztő kerestetik!

A user interface-hez kötődő szakmák ma nagyon keresettek a nemzetközi porondon. De mi a helyzet Magyarországon? Az Adecco vezető toborzási és kiválasztási tanácsadója, Spiller László írásából kiderül, hogy hazánkban ezek közül szinte csak fejlesztőket keresnek, akik gyakran a tervezési munkát is maguk végzik. Milyen képességekre és tudásra van szükség az elhelyezkedéshez?

Forrás: Computerwolrd
Szerző: Spiller László

"Sokak szerint felhasználói felületet (user interface - UI) tervezni nem is annyira szoftverfejlesztői feladat, hiszen mi sem egyszerűbb annál, minthogy az ember papíron rajzol néhány színes ablakot gombokkal, legördülő menükkel, a többit majd megoldják a programozók. Első ránézésre lehet, hogy ilyen egyszerűnek tűnik a dolog és inkább egy absztrakt festőművészre illik a fenti leírás, azonban a valóság másképp fest. Már most az elején szeretném leszögezni: manapság nagyon nehéz a munkaerőpiacon profi user interface-fejlesztőt találni, legalábbis az évek során ezzel szembesültem mint IT-fejvadász.

Első körben nézzük meg, milyen követelményeket állítanak a munkaadók az UI-fejlesztőkkel szemben. A napi nyolc órában ablakokat rajzolgató elvont művészt felejtsük el, bár kétségtelen, hogy a munkához a fejlett esztétikai érzék és ergonómiai szemléletmód elengedhetetlen, sőt, aki ezekkel a tulajdonságokkal nem bír, ne is adja a fejét ilyen munkára. De nézzünk a színfalak mögé! Azt fogjuk látni, hogy erre a munkára valójában profi szoftverfejlesztőket keresnek.

Az első és legfontosabb követelmény, hogy erős objektumorientált programozási háttere legyen az illetőnek. Fontos, hogy tisztában legyen olyan alapfogalmakkal, mint ... >>

 

Kapcsolódó cikk:

Hol tanuljunk tervezni?

A felhasználói felületek tervezése az elmúlt években az informatikai szektor egyik slágerterületévé vált. A webes és mobilalkalmazások népszerűsége komoly keresletet teremtett a képzett dizájnerek iránt; cikkünkben annak próbáltunk utánajárni, milyen ismeretekre kell szert tenniük azoknak, akik ezzel szeretnének foglalkozni.

Forrás: Computerwolrd
Szerző: Dávid Imre

"A webes közösségi és mobilalkalmazások elterjedésével párhuzamosan egyre fontosabbá válik a felhasználók igényeinek és elvárásainak figyelembevételével megtervezett szoftveres felületek, felhasználói interfészek (User Interface, UI) kifejlesztése. A jól működő, átlátható és könnyen kezelhető UI kulcsszerepet játszik az egyes rendszerek, oldalak, informatikai eszközöket használó szolgáltatások sikere szempontjából - nem csoda, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet az ezek tervezésével és kifejlesztésével foglalkozó szakemberek iránt.

Az UI-tervezéssel foglalkozó szakemberek kurrens, keresett „árucikké" váltak a nemzetközi munkaerőpiacon; ahhoz azonban, hogy valakiből profi - és jól fizetett - tervező válhassék, igencsak komplex ismeretekre van szükség. A legjobbak nemcsak a felhasználói felületek kialakításával kapcsolatos informatikai és ergonómiai kérdéseket ismerik behatóan, de az emberi viselkedéssel, a felhasználhatósággal (usability) és az ember-gép interakcióval kapcsolatos ismeretekkel is rendelkeznek.

Egyetemi szinten
A felhasználói felületek megtervezésének első és legfontosabb lépése azoknak a felhasználói tevékenységek az elemzése, amelyeket az adott rendszernek támogatnia kell. A cél az, hogy bárki, aki arra téved, különösebb gond nélkül képes legyen áttekinteni az adott rendszer struktúráját, és el tudja végezni rajta keresztül mindazokat a feladatokat, amelyeket szeretne. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a programozók a legtöbb esetben nem rendelkeznek az ehhez szükséges ismeretekkel. Egyszerűen" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A teljesség igénye nélkül minden egy helyen: szakdolgozatok, értekezések, elemzések e-kereskedelem és online marketing témákban - évenkénti bontásban.
Hasznos webes eszközök: 
online marketing, e-kereskedelem, eBusiness, website tervezés, web-design, ergnomónia, website tipográfia, SEO, SEM, SMO, site optimalizálás és társaik.
Szakirodalom: könyvek, kiadványok online marketing, webáruház, e-Kereskedelem témakörökben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr483197084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2011.11.28. 16:11:21

Tapasztalatom szerint a jó programozói véna inkább gátolja a jól használható felület kialakítását, mert különböző készségeken alapul. Persze vannak kivételek.
süti beállítások módosítása