Mit keres a Google az e-könyvek piacán?
2010. december 30. írta: vecseilaszlo

Mit keres a Google az e-könyvek piacán?

Nyilván profitot, ám a válasz nem ilyen egyszerű. A keresőcég hosszú éveken keresztül próbált áttörést elérni két rendkívül fontos területen, ez pedig az online videózás, illetve az e-könyvek szegmense volt. Előbbi esetében a tartalomszolgáltatók és jogvédő szervezeteik határozott ellenállást tanúsítottak, ez azonban a kitartó egyeztetéseknek köszönhetően, valamint a YouTube oldalain végrehajtott változtatások után felpuhult. A könyvkiadók legalább ennyire hevesen ellenezték a Google terveit a meglévő alkotások digitalizálásával kapcsolatban, mostanra azonban elérkezett az idő, hogy itt is alapvető módon változzon meg a helyzet.

Forrás: SG.hu - Informatika & Tudomány
Szerző: Gyurkity Péter


"Az SG hasábjain - mindkét területet illetően - számos alkalommal beszámoltunk a fejleményekről, a Google erőfeszítéseiről, illetve a másik oldal ellenlépéseiről. A 2006-os, meglehetősen döcögősre sikerült indulást követően immár elmondhatjuk, hogy sikerrel vették az akadályokat, és a korai bírósági pereket kikerülve, illetve megúszva folytathatták a munkát a videómegosztó portál fejlesztésén. Napjainkban ezrével, sőt tízezrével találunk jogvédett tartalmakat a YouTube lapjain, amelyeket tulajdonosaik tettek elérhetővé. Ez azt mutatja, hogy a szórakoztatóipar egy jó része is felismerte a körülmények változását, és igyekeznek felkészülni az új időszakra, amelyben már az online disztribúcióra támaszkodhatnak a folyamatosan és elkerülhetetlenül hanyatló hagyományos csatornák helyett.

Az e-könyvek szegmensében nem volt ilyen egyértelmű a helyzet, hiszen itt számos kiadó fogadta éles kritikával a keresőcég elképzeléseit, illetve konkrét lépéseit, amelyek a meglévő tartalmak digitalizálására irányultak. Itt eredetileg a Google Print projekt keretében kezdték meg a munkát, ez azonban rögtön komoly ellenállásba ütközött, majd öt kiadó beperelte a céget a tengerentúlon, arra hivatkozva, hogy" ... >>

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr112546981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása