Mi lesz veled, e-könyv?
2010. november 22. írta: vecseilaszlo

Mi lesz veled, e-könyv?

Az Apple iPadjének megjelenése vitathatatlan lökést adott az elektronikus formátumú könyvek, vagyis az e-bookok, e-könyvek terjedésének. Miközben az amerikai siker garantáltnak látszik, a magyar még várat magára.

Forrás: Techline
Szerző: Czégeni Ibolya


"A számítógépeket és a technológiát kedvelők körében újból beszédtéma lett az e-könyv: a figyelem középpontjába az érintőképernyős táblaszámítógép, az Apple újabb sikerterméke, az iPad miatt került. A legnagyobb amerikai internetes könyvesbolt, az Amazon is meglovagolta ezt a népszerűségi hullámot, és soha nem látott magasságba röpítette saját fejlesztésű olvasójának, a Kindle-nek és az elektronikus könyveknek az eladását. Az Amazon 2007-ben dobta piacra a Kindle-t, amely saját formátumú .azw kiterjesztésű könyvek elolvasására, megvásárlására készült. A könyvóriás 2010 nyarán megdöbbentő számokat közölt: egy hónapban már 80 százalékkal több elektronikus könyvet adnak el, mint normál nyomtatott könyvet, és például 2009 első feléhez képest 2010 első felében háromszor több elektronikus könyvet értékesítettek. A sikerhez hozzájárul, hogy az olvasó árát 200 dollár alá vitték, 189 dollárért már meg lehet vásárolni, Magyarországról is. A Kindle olvasóra több mint 630 ezer könyvújdonság létezik, az új könyveket pedig relatíve olcsón, 9,99 dollárért árulják. Továbbá egy sereg régebbi könyvet ingyenesen le lehet tölteni az Amazonon: 1,8 millió címből tud válogatni a Kindle-tulajdonos.

Steve Jobs és az Apple iPad (Forrás: Synthtopia)

Általában véve, az amerikai e-book-piac egy hónap alatt (2010 áprilisáról májusra) 163 százalékkal nőtt, míg egy év alatt 207 százalékkal bővült (2009. és 2010. május között). A növekedés ellenére azonban az igazi pénzt még mindig a valós könyvek eladása jelenti: idén májusban 201 millió dollár értékben adtak el könyveket, míg e-bookból csak 29,3 millió dollár folyt be.

Előnyök és hátrányok
Az elektronikus formátumú könyveknek pozitív és negatív tulajdonságai egyaránt vannak, ugyanígy érveket és ellenérveket is fel tudunk sorolni mellettük. Az elektronikus könyvek általában olcsóbbak, mint nyomtatott társaik. Persze az olvasóeszköz még mindig drága, ám várakozások szerint hamarosan 100 dollár (28 ezer forint) alá csökken az ára. Egy Kindle olvasóval, iPad táblával vagy egyéb más e-olvasóval egy egész könyvtárat cipelhetünk magunkkal, így nem kell azon agyalni, melyik könyvet vigyük, és melyiket hagyjuk otthon.

Az is komoly előny, hogy ha kiolvastunk minden könyvet az e-olvasóról, akkor csak egy kattintás, és máris újabb könyveket tölthetünk le vagy vásárolhatunk meg, feltéve ha van 3G-s vagy wifi-s internetkapcsolatunk. Az interneten több millió angol nyelvű kiadvány érhető el ingyen, és magyar e-könyvek is szép számmal sorakoznak a virtuális polcon. Az elektronikus könyvek sohasem fogynak el, nem kell újakat nyomtatni belőlük.
Az elektronikus könyvek esetében nincs szükség nyomtatásra és papírra, így nem kell fákat kivágni, a Föld picit zöldebb marad. Nincs szükség külön könyvespolcra, külön könyvtárra a lakásunkban, ezt a helyet másra használhatjuk. Számítások szerint a nyomtatott könyvek háromszor több nyersanyagot és hetvennyolcszor több vizet használnak el.

Fény és mozgókép

Egyszerű ugyanakkor az olvasás: az e-olvasótól függően" ... >>

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr792464627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása