Minden e-könyv feltörhető
2010. november 08. írta: vecseilaszlo

Minden e-könyv feltörhető

A könyvipar sírásója vagy megmentője a digitalizálás? Milyen az e-könyvek és a nyomdaipar helyzete Magyarországon? Van értelme a másolásvédelemnek? És a facebookos marketingnek? Többek között ezekről esett szó a DBP Hungary és a Kreatív második könyvmarketing-konferenciáján.

Forrás: Kreatív.Online

"„Ebben a pillanatban egy hajszál választja csak el a magyar könyvkiadást a magyar zenepiac sorsától” – sommázta a könyvpiac állapotát Bodó Balázs, a BME Média Oktatási és Kutatási Központ kutatója, aki szerint a drm (digitális jogkezelés, értsd: másolásvédelem) sem a zenéknél, sem az e-könyvek esetében nem működött soha, és nem is fog működni, az egy tévút. Ezt demonstrálandó pár pillanat alatt föl is tört egy másolásvédelemmel ellátott e-könyvet ott helyben, a színpadon. Bodó szerint az e-könyvek árazása is probléma, szerinte azoknak jelenleg a másodlagos piacokon kell helyt állniuk, azaz az antikvár könyvekkel egy szintre kellene beárazni őket. Amellett a hozzáférési módok is korlátozottak, sokszor nincs intézményi csomag, nem lehet időszakosan olvasni könyveket, vagy csak egy-egy fejezetet, márpedig például az egyetemi oktatásban ezek lennének az igazán kézenfekvő felhasználási módok. Bodó szerint az egyetlen járható út a szabad hozzáférés engedélyezése a művekhez.



Nagy Béla, a Gyomai Kner Nyomda kereskedelmi igazgatója szerint ez a radikális álláspont nem tartható, hiszen ő maga is ismer olyan szakkönyvkiadókat, amelyeknek be kellett szüntetni a tevékenységüket, mert a könyveik napokon belül felkerültek a fájlmegosztókra. Nagy Béla ezzel szemben olyan védelmi rendszert javasolt, amellyel" ... >>

További cikkek a Könyvmarketing Konferenciáról:
Pál Dániel Levente
Könyvszakma: kicsit retró, kicsit high-tech (Prae.hu - általános művészeti portál)

Dunajcsik Mátyás
Rettenthetetlen fogyasztók kora jön (Prae.hu - általános művészeti portál)


A Könyvmarketing Konferencián elhangzott előadások letölthető formában elérhetők a Kreatív.Online oldalán, vagy itt a blogban a "Szakdolgozatok, értekezések, elemzések: e-kereskedelem és online marketing" posztban, szerzők szerinti felosztásban.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr932433300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása