Fiókintézmény - Internet papírból
2010. október 16. írta: vecseilaszlo

Fiókintézmény - Internet papírból

Cédulák millióiból alkotta meg több mint egy évszázada az internetes tudástár és a keresőgép korai ősét egy szinte elfeledett belga tudós, Paul Otlet.

Forrás: HVG.hu (A HVG.hu korábbi cikkeit csak regisztrált felhasználók olvashatják. A regisztráció ingyenes)

"A világ bármelyik részéről elérhető minden tudás. Nem kell végiglapozni a könyveket, mint régen, mert a tények és adatok külön-külön hozzáférhetők és pontosan indexelve is megtalálhatók. Mi ebben a különös, amikor mindenki tudja, hogyan működik az internet és a keresőgép? Az, hogy a maga korában hatalmasnak számító tudástár a 19. század legvégén kezdett működni, vagyis nem egyszerűen elméleti, hanem nagyon is gyakorlati előfutára volt a világhálónak. Mintha neve, a latin mundus, világ szóból képzett Mundaneum is ezt sugallná.

Paul Otlet belga könyvtáros, tudós és békeharcos alkotásai közül ismertebb és maradandó a könyvtárakban mind a mai napig használatos egyetemes tizedes osztályozás, amelyet tudóstársával, Henri la Fontaine-nel – az 1913-as Nobel-békedíj kitüntetettjével – közösen dolgozott ki, egy amerikai mintát továbbfejlesztve. Szinte teljesen feledésbe merült a tüzetes osztályozás másik terméke, amelynek megalapozásaként Otlet már a diplomamunkájában arról értekezett, hogy a könyv önmagában nem alkalmas információhordozó, mert szerzőjének önkénye, nem pedig az olvasó majdani érdeklődése határozza meg, mi kerül bele. Jobb lenne tehát, ha darabokra szabdalnák az információkat, hogy utóbb tetszés szerint csoportosíthatók legyenek.

Ennek szellemében kezelte a tudást a brüsszeli Mundaneum, amelyet Általános Bibliográfiai Repertórium néven 1896-ban létesítettek, és 20. század eleji fénykorában 15 millió könyv tényanyagát őrizte fiókokban és szabványos kartotékokon. Képek, fotográfiák, újságkivágások és a korabeli könyvtárak által nem őrzött nyomtatványok ezrei ugyancsak arra vártak a raktárban, hogy valamelyik kartoték alapján kikeressék őket. Akinek kérdése volt, táviratilag vagy levélben érdeklődhetett, majd" ... >>

a Mundaneum (Forrás: www.peterstanbury.com)

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr922365895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása