A szemantikus keresés 10 pontja
2010. szeptember 04. írta: vecseilaszlo

A szemantikus keresés 10 pontja

Egyre több szemantikus kereső, tudásbázis, vagy egyéb alkalmazás jelenik meg az interneten. Sok kétséget vet fel, hogy ez vajon azt jelenti-e, hogy valóban így fejlődik a technológia, vagy a szemantikus jelző jelentése veszít sokat tartalmából.

Forrás: Kereső világ
Szerző: Jóföldi Endre


"Így mire elérjük azt, hogy valóban szemantikus keresőink legyenek, már új elnevezést kell kitalálni, ami az "álszemantikus" szolgáltatásoktól megkülönbözteti ezeket. Így a hakia (szemantikus) kereső blogján megjelent bejegyzés  eredeti címét (10 dolog, amitől egy kereső szemantikus) óvatosabban fogalmazva így lehetne leírni: 10 dolog, ami közelebb visz egy szemantikus kereső megvalósításához... Természetesen ma még ezek megvalósítása is sokszor nehéz és a szemantikusság határait ezek jelentik, de mégis az emberi gondolkozáshoz hasonlítva kissé nehézkes.



Talán szemléletes példa egy valóban "szemantikus" keresőre a diák-tanár viszony. A diák úgy tekint tanárára, mint aki mindent tud, bármilyen kérdést feltehet neki, a tanár úgy fog válaszolni, hogy azt a diák megértse, utána további kérdésekre is van lehetőség, így a diák tudásvágya kielégíthető, biztosan megkapja a választ (jó esetben...). Ezt talán a gépektől el nem várhatjuk, de az egyértelmű, hogy nagyon messze vagyunk ettől.

Kiindulásként azonban mindenképpen hasznos összefoglaló a hakia 10 pontja:" ... >>

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr22259229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása