ASTRA: Környezet-intelligens közösségi hálózatépítés
2010. január 15. írta: vecseilaszlo

ASTRA: Környezet-intelligens közösségi hálózatépítés

Az online közösségi hálózatok egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy információkat, információmorzsákat oszthatunk meg mindennapjainkról. Ráadásul lassan már nem is kell frissítenünk, mert a rendszer automatikusan elvégzi helyettünk.

Forrás: Agent Portál.ai
Szerző: kf

"Európai kutatók egy csoportja ezt igyekszik kivitelezni. A közösségi információ hálózatépítés és azonnali üzenetküldő rendszerek által népszerűvé tett azonnali megosztását (Facebook, Twitter stb.) és a felhasználó földrajzi pozíciójáról, aktivitásáról szenzorok és „okos” tárgyak jóvoltából oly sokat „tudó” környezet-intelligens (ambient intelligence) rendszereket próbálják közös nevezőre hozni. A két meghatározó technológiai trend kombinációja mindenre kiható tudatosságot (pervasive awareness), rokonokkal és barátokkal való kapcsolattartás felettébb hatékony új módját eredményezi. Függetlenül az aktuális helytől: lehetünk egy sarokkal, de akár két kontinenssel is odébb.

Automatikus információgenerálás
Az ASTRA projekt abból az alapvetésből indult ki, hogy az emberek közötti szociális kapcsolatokat az egymással folytatott interakciók mennyisége és minősége is erősíti, sokrétűbbé teszi. A mindenre kiható tudatosságon nyugvó rendszerek kifejezetten támogatják, hatékonyabbá teszik a közösségi kommunikációt. Az ilyen rendszerek létrehozása és ezáltal a közösségi hálózatiság következő, magasabb szintjének elérése azonban nem könnyű feladat. A kivitelezés kifejezetten multidiszciplináris (pszichológiát, interaktív designt, tudásmenedzsmentet és számítástudományt kombináló) megközelítést és fejlesztői csapatot igényel.

ASTRA-szerű hálózati platformok felhasználóinak például ritkán kellene manuálisan posztolni állapotfrissítéseket. Környezetük „okos” tárgyai, érzékelői jóvoltából megteszi helyettük a rendszer. Nemcsak frissít, hanem automatikusan informálja is az érintetteket – nem vagyunk telefonközelben, fontos tárgyaláson ücsörgünk, még fontosabb meccset nézünk, pont odaégettük a húst stb. Partnerünk ezt úgy tudja meg, hogy" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr511674019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása