Tartalomkeresés új alapokon
2010. január 14. írta: vecseilaszlo

Tartalomkeresés új alapokon

Egyre nehezebb kezelni a gombamód szaporodó és bonyolódó információkat. A keresők jól teljesítenek, ám így is gyakran gyűlik meg a bajuk komplexebb audiovizuális adattípusokkal. Ráadásul a médiatartalmakat drága és időigényes kézileg felcímkézni.

Forrás: Agent Portál.ai
Szerző: kf


"Lekérdezés példa alapján
Egy új módszerrel könnyebben abszolválhatók lesznek ezek az igencsak adatintenzív feladatok. A SAPIR (Search in Audiovisual content using Peer-to-peer IR) projektben dolgozó (európai és izraeli) kutatók, p2p architektúrákból kiindulva, példa alapján történő lekérdezéssel (query by example) igyekeznek megoldani a problémát. Lényege, hogy szöveg helyett tartalmat használnak hasonló tartalmak keresésére. A találatok pontosabbak, és nem kell manuálisan címkézni képeket, videókat, hangfelvételeket. Széles skálájú hatékony alkalmazása viszont teljesen más megközelítést igényel, mint a Google- vagy Yahoo-féle központi rendszerek szövegalapú technológiája.

„Két képet összehasonlítani nem nehéz, százezrekhez viszont nem túl praktikusak a központosított rendszerek” – jelentette ki a projektpartner IBM haifai kutatóközpontjában dolgozó Yosi Mass. – „Az adatok a hálózat különböző egyenrangú partnerei (peerjei) közti megosztásával és a központi meghibásodás garantálásával a p2p architektúra méretezhető (scalable) megoldást kínál.”

A jelenlegi fotó- és videókeresés úgy történik, hogy" ... >>

 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr301672389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása