Vendégcsalogató könyvcsarnokok
2010. január 06. írta: vecseilaszlo

Vendégcsalogató könyvcsarnokok

Reprezentatív könyváruházakat nyitott Budapesten a két legnagyobb forgalmú hazai kereskedőcég a karácsonyi vásár kezdetén. A Libri és az Alexandra üzlete egyaránt a könyvpiaci recesszióval próbál szembeszállni.

Forrás:
Népszabadság Online
Szerző: Varsányi Gyula


"Mellettem a puffon anyuka hintáztatja gyerekét. A kislány fölkacag, de senkit sem zavar. Akkora a tér a lágymányosi Allee bevásárlóközpont kétszintes Libri-üzletében, hogy elnyeli a zajokat.

Minden eddiginél áttekinthetőbb áruháza ez a cégnek. Körbenézve egy-két másodperc alatt kiismerjük magunkat. A tájékozódásnak egészen kifinomult eszközeit is telepítették. Egyelőre egyedülálló Magyarországon az interaktív könyvkereső rendszer, amelynek falra akasztott, szenzoros képernyőjén nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy az általunk keresett mű megvan-e, hanem azt is, ha megvan, melyik gondolában találjuk. A másik újdonság: föltérképezik, mely útvonalakat szeretik a vásárlók a gondolák között, hol időznek tovább, és ehhez igazítják a bolti tér és a választék elrendezését.

A látvány egy olasz Feltrinelli-boltéval vetekszik. Mindent a könyvek uralnak. A bejáratnál a csali szakácskönyveket, bestsellereket elhagyva meglep az idegen nyelvű, főként angol könyvek gazdag választéka. A DVD-k, zenei lemezek kínálata viszont szedett-vedett. Nem biztos például, hogy bulis amcsi filmeket itt szerez be az ember. A könyvek műfaji csoportosítása többé-kevésbé rendben, mígnem föltűnik az egyik részleg neve: "Napjaink, bulvár, politika". Ezt így egy kalap alatt akár szellemi állapotunk jellemzéseként (kritikájaként?) is érthetném, de nem tetszik. Idebenn legyen egy picivel jobb a világ, mint odakinn. Áruljanak bulvárt, lektűrt, de ne bulvárosítsanak el más övezeteket.

Az Andrássy úti új, szintén kétszintes Alexandrában, az egykori Párisi Nagyáruház wműgonddal felújított patinás épületében egyértelműen választják el a műfajokat, ízlésrétegeket. Egyebek között külön képregény, szex, romantikus, krimi részleg is van - a minőségi szépirodalom, tudomány, művészetek mellett. És mivel a tulajdonos ambiciózus szereplője a borgazdaságnak is, a bejáratnál tekintélyes vinotéka fogadja a belépőt. Eltűntek a régebbi Alexandra-üzletekben ötletszerűen elpottyantott album- és lektűrhalmok, amelyeken keresztülbukdácsolva juthattunk valami máshoz is. Az új könyváruház ékköve a gyönyörűen helyreállított, kávéháznak berendezett Lotz Terem (Book Cafe). Jól kiszámították: akár csak ezért is bejönnek a látogatók, és végig kell menniük a könyvesbolton a másodikat követő félemeletre. A boltban kiválasztott könyvet föl lehet vinni oda lapozgatni, a hatalmas üzlettérben pihenőhely híján erre nincs lehetőség. Nem úgy, mint az Allee Librijében (ahol viszont a büfé hiányzik).

Az" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr991652006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása