Irodalmi háló, avagy: hol van a Litera?
2009. december 14. írta: vecseilaszlo

Irodalmi háló, avagy: hol van a Litera?

Az internet jelenléte mára nálunk is radikálisan átalakította az irodalmat olvasók jelentős részének tájékozódási, vásárlási szokásait, sőt, átalakította a szöveghez való viszonyukat is. - Kőrösi Zoltán előadása a Debreceni Irodalmi Napokon.

Forrás: Litera - Az irodalmi portál
Szerző: Kőrösi Zoltán


"Egyetértek azokkal, akik úgy vélik, hogy internet, pontosabban az online irodalom elsősorban a

  • radikális mellérendelés,
  • az interaktivitás,
  • a kritikai-értelmezői attitűd megváltoztatása,
  • a kanonizációs folyamatok részbeni fellazítása,
  • a nyelv evolúciója,
  • és az irodalmi alkotás fogalmának erőteljes átalakulása révén hat az offline irodalomra, illetve az irodalom egészére.

Sári B. László, aki a terület egyik legkitűnőbb hazai értője, a múlt évben az Árgusban publikált elemzésében  (Irodalmi blogok – honnan? hová?) jelzi, hogy a blogirodalom képviselői az irodalmi élet hagyományos szereplőinek internetes megjelenése előtt fektették le a mára már önálló műfajnak tekinthető megszólalási forma alapjait. Sári B. László szerint „ahogyan az intermediális háború más területein: az irodalom, vagy ahogyan arra Kelet-Európában gondolunk, az interneten is vesztésre áll. Elveszíti szakrális, metafizikus jelentőségét, és anyagi formája domborodik ki, paradox módon éppen a virtuális térben. (…)Mindez azt is jelenti, hogy az irodalmi blogok készítése és olvasása elsősorban nem irodalmi mércével mérendő. (…) Az irodalmi nyilvánosság pluralizálódik és fragmentálódik: a professzionális értelmezői közösségek mellett a laikusok hangja is felcsendül. (…) Egyszóval a hierarchikus irodalom-szemlélet fellazításához, a monolitikus, meritokratikus intézményrendszer felbontásához, a sok kis meritokrácia építése révén az irodalmi szcéna demokratizálódásához járulnak hozzá az irodalmi blogok a maguk módján.”
 
Sári B. dolgozata elsősorban az angol nyelvterület irodalmi blogjaival foglalkozik, de kétségkívül megszívlelendő a hazai viszonyainkra nézve is.

Az online sajtó nálunk is egyre nagyobb teret hódít, a mutációk mellett egyre több eleve online termék jelenik meg. Nő a könyvkereskedelemben az online részesedése, sőt, kiadók indulnak immár nálunk is kizárólag online kiadásra specializálódva. A Fővárosi Szabó Ervin könyvtár jelenlegi felhasználói kimutatásában az éves látogatószám több mint 60%a netes megkeresés – ez kb. 3,5 millió alkalmat jelent." ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr151599084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása