Europeana: az európai digitális könyvtárról az EP-ben
2009. október 21. írta: vecseilaszlo

Europeana: az európai digitális könyvtárról az EP-ben

Az Europeana európai multimédiás online könyvtár segítségével az internetezők az EU 27 tagállamának nemzeti könyvtáraiból származó több mint kétmillió könyvet, térképet, hangfelvételt, fényképet, archív dokumentumot, festményt és filmet érhetnek el a világ minden részéről. Tavaly őszi elindítása óta a könyvtár állománya megkétszereződött, ám a webes tartalmakra vonatkozó szerzői jogi védelem közösségi rendezetlensége miatt mégis hiányos. Erről tárgyaltak ma az EP-ben.

Forrás: Európai Parlament

"Az Europeana új távlatokat nyit az európai örökség felfedezésére: az irodalom, művészetek, tudományok, politika, történelem, építészet, zene és filmek irányt érdeklődők ingyenes és gyors hozzáférést kapnak Európa legnagyobb gyűjteményeihez és remekműveihez az EU összes nyelvén elérhető közös webes könyvtárportálon keresztül. Az Európai Bizottság azt tűzte ki célul, hogy 2010-re a digitalizált anyagok száma érje el a 10 milliót.

Europeana: fontos politikai üzenet

Az EP kulturális szakbizottága jelentésben fejti ki véleményét az európai digitális könyvtárról. Az európai digitális könyvtár létrehozásának szükségességéről szólva Helga Trüpel (zöldpárti, német) a téma parlamenti felelőse az EP weboldalának elmondta: „Lehet, hogy az Europeana soha nem lesz olyan gazdag, mint a Google Books, mivel nem hirdetésalapú a finanszírozása. De politikai szempontból nagyon fontos számunkra megmutatni, hogy van más lehetőség: közfinanszírozásból létrehozni. Ha meg akarjuk védeni az európai szociális modellünket és kulturális sokszínűségünket, szükségünk van az Europeanára”." ... >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr411460426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása