Internetes kártevők, adathalász-akciók: hiába a védelem?
2009. szeptember 03. írta: vecseilaszlo

Internetes kártevők, adathalász-akciók: hiába a védelem?

Bizalmas adatok megszerzése, illetve bankszámlák lecsapolása – elsősorban ez a kémprogramok fejlesztőinek a célja, akik az idei évre is tartogatnak meglepetéseket.

Forrás: Bankweb

" Immár harminc éve, hogy Bob Thomas megírta az első önmagát reprodukáló programot, a Creeper vírust. A Creeper csupán annyit tett, hogy ahová felmásolta magát, megjelenítette a „Creeper vagyok, kapj el, ha tudsz!” feliratot. Az elmúlt három évtized során ennél lényegesen bonyolultabb – és jóval több bajt okozó – elektronikus kártevők jelentek meg, amelyek nem csupán vicces üzenetekkel traktálnak, hanem a számítógép hardveres erőforrásaira vagy a géptulajdonos bankszámlájára vadásznak.

Magyarországon egyelőre kevés, elsősorban banki ügyfeleket érintő adathalász-akció kapott nyilvánosságot. Ezek jó részét maguk az érintett bankok jelentették be, figyelmeztetve ügyfeleiket, hogy az intézet nevében valójában nem tőle érkező levelekben illetéktelenek mindenféle információt kérnek, köztük az ügyfelek számláihoz hozzáférést biztosító adatokat. Név nélkül nyilatkozó szakemberek szerint természetesen néhány ügyfél áldozatául esett ugyan a virtuális térben is otthonos tolvajoknak, ám őket a bankok megfelelő mértékben kárpótolták, mivel nem érdekük a negatív szenzáció okozta hírnévvesztés.

Nem kaptak azonban kárpótlást azok a hirdetők, akik a Google és Yahoo szolgáltatásait vették igénybe 2009 januárjában. A Google-on hirdetők az adwords.google. com címről érkező levelet kaptak, amelyben arra kérték a felhasználókat, hogy" ... >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr641355621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása