IT lábjegyzet: Cloud computing (Cloud /1)
2009. augusztus 13. írta: vecseilaszlo

IT lábjegyzet: Cloud computing (Cloud /1)

Az infokommunikációs (ICT) - tehát az informatikai és a távközlési szektort egyaránt magába foglaló - piacon nemcsak termékek, hanem üzleti modellek is versenyeznek egymással.

Forrás: KFKI Csoport - Dr. Bőgel György blogja

"Üzleti modellnek azt a módot nevezzük, ahogy egy vállalat piacra visz és értékesít egy terméket. Everett M. Rogers az innovációk diffúziójáról szóló könyvében a fejlesztési folyamat fontos lépéseként említi meg a kereskedelmi forgalomba hozatalt (commercialization), az innovációt megtestesítő termék termelését, kiszerelését, marketingjét és terítését értve alatta [Rogers 2003, 152-153. o.]. Az üzleti modell ezekhez a tevékenységekhez kapcsolódik: tömören szólva az a mód, ahogy egy vállalat „pénzt csinál” egy termékből.

Egy adott termékhez gyakran többféle üzleti modell rendelhető. Autót például lehet vásárolni, bérelni, de be is lehet ülni egy taxiba, vagyis szolgáltatást lehet vásárolni. Eladás, bérbe adás, személyfuvarozási szolgáltatás: ezek különböző üzleti modellek egy gépjármű-flottával rendelkező cég számára. Ha az innováció fogalmát tágan értelmezzük, az üzleti modellek innovációjáról is beszélhetünk. A technológia fejlődése és az üzleti modell megújulása elválhat egymástól, de az is előfordul, hogy az előbbi kifejezetten lehetővé teszi új üzleti modellek kifejlesztését és bevezetését.

A cloud computing ez utóbbi esetre példa: a technikai fejlődés új üzleti modell megjelenését és elterjedését teszi lehetővé, amely versenyezni kezd az addig megszokottal. A számítógépes szoftverek fenti értelemben vett forgalomba hozatala évtizedeken át úgy történt, hogy az alkalmazásokat „dobozolt” formában, többnyire meghatározott tartalmú licencszerződések keretében eladták a vevőknek, akik azokat saját gépeiken telepítették és futtatták. A cloud computing ezzel szemben szolgáltatás nyújtását jelenti valamilyen távoli helyről (a „felhőből”, vagyis olyan helyről, amit a felhasználó esetleg nem is ismer, nem tudja hol van). A felhasználó nem szoftvert vásárol, hanem szolgáltatást: az alkalmazást az internet modern távközlési hálózatán éri el.  

Tulajdonképpen nem a szolgáltatási modell maga az újdonság benne," ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr801300120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása