Vihart kavart a 60 százalékkal
2009. június 05. írta: vecseilaszlo

Vihart kavart a 60 százalékkal

Alighogy megjelent a könyvszakmában, vihart kavart maga körül. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy mindenki megismerje a nevét: Walitschek Csilla, a „60 százalékos nő”, mármint ő az, aki szakmai viták lavináját indította el azzal, hogy közölte: a Libri módosítaná a kiadókkal kötött szerződéseket, s egyúttal tetemesen megemelné a bizományosi árrést.

Forrás: Világgazdaság Online
Szerző: Bisztricsány Julianna


"Januári ügyvezetői debütálásakor a könyvpiaci válság kellős közepébe csöppent. Hamar felismerte, hogy a cégek zöme – előremenekülve a bajok elől – túltermelési spirálba hajszolta magát. Egyre több könyv jelenik meg a piacon, egyre kisebbek a példányszámok, egyre vékonyabb a vevők pénztárcája. Walitschek Csilla szerint alapvető probléma az is, hogy – kevés kivételtől eltekintve, s idesorolja a saját cégét is – a könyvkereskedők hónapokig nem fizetnek az eladott könyvek után. Ez pedig súlyos likviditási helyzetet teremt a kiadóknál: ha nem lenne az az egy-két tisztességesen fizető partner, nem tudnák fedezni a mindennapi kiadásaikat. S mindehhez hideg zuhanyként jött a nyakukba a Libri javaslata a 60 százalékos árrésről, amelyről azóta is intenzív egyeztetések folynak a kiadókkal és a szakmai szervezetekkel. Nem kis vargabetűvel érkezett az ország egyik legnagyobb könyvértékesítő cégének élére Walitschek Csilla." ... >>


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: litera - az irodalmi portál

Kapcsolódó cikk:

A Libri ügyvezető igazgatója válaszol

Walitschek Csilla, a Libri ügyvezető igazgatója válaszol a litera kérdéseire a nemrég kirobbant könyvszakmai vitával kapcsolatban.

Forrás: litera - az irodalmi portál

"Idén januártól vezeti Ön a Librit. Hogy került a könyvszakmába, mi a kötődése a könyvekhez?

A szüleim pedagógusok, gyerekkorom óta elkezdték csepegtetni belém a kultúra és az olvasás szeretetét. Talán ennek köszönhető, hogy a gimnáziumot drámai tagozaton végeztem el. Később a médiában helyezkedtem el, itthon illetve a hat külföldön töltött év alatt is ezen a területen, illetve az  oktatásban dolgoztam. Legutóbb egy nemzetközi lapkiadót vezettem, amely a nyomtatott és online területen jeleskedett, majd egy kulturális portfólió menedzselésére szerződtem. Ennek részeként kezdtem ismerkedni a Librivel, majd a sors úgy hozta, hogy egy fél év után a cég irányítását is átvehettem. 

Csordás Gábor nyílt levelében bejelenti – többek között –, hogy 46 %-nál magasabb árrést a Jelenkor Kiadó nem hajlandó fizetni kereskedőknek bizományosi alapon. Azóta kifejtette álláspontját a magyar könyvkiadás és -kereskedelem helyzetével kapcsolatban Zentai Péter László és Kolosi Tamás. Hogyan látja a könyvpiac helyzetét kereskedői szempontból?

Kolosi úr egy letisztult, átgondolt összegzést nyújtott arról, hogyan látja a könyvpiac mai helyzetét. Sok ponton osztom a véleményét, habár a Libri" ... >>


Kapcsolódó cikk:

5 perces interjú: Walitschek Csilla, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója

Forrás: Magyar Hírlap online

"– Április végén egyeztettek az MKKE-vel, és azt az ígéretet tették, hogy új feltételekkel keresik meg a könyvkiadókat. Hol tartanak ezzel a munkával, illetve ez azt jelenti-e: szinte a nulláról kezdik el a tárgyalásokat.
– Nem kezdtük elölről a kiadókkal folyatott megbeszélést, de az irányát módosítottuk az MKKE független kiadói tagozatával folytatott tárgyalások eredményeként.

– Mik a terveik a visszautasított, kisebb kiadóknak ajánlott hatvanszázalékos árréssel? Mire számíthatnak a kiadók?
– Az MKKE-nek tett ígéretünket, amely szerint kompromisszumra törekszünk, és engedményekre is készek vagyunk, betartjuk. A Libri senkit sem utasít vissza," ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr361157962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása