Szórjuk a Dunába a könyveinket!
2009. június 05. írta: vecseilaszlo

Szórjuk a Dunába a könyveinket!

Az elmúlt hetekben az utóbbi évek legnagyobb könyvpiaci mozgása alakult ki, miután az egyik kiadó nyílt levélben szólította fel ellenállásra társait. Gonosznak nevezte a nagy terjesztőket, az Alexandrát, a Librit, a Lírát és a Bookline-t, mert a gazdasági válságot a nagy könyvterjesztők a kis kiadóknak nem tetsző módszerrel próbálják túlélni. Kérdés, hogy a kis kiadók ellenállási mozgalma vezethet-e valahova.

Forrás: Index
Szerző:
Valuska László

„Szórjuk a Dunába a könyveinket végső esetben, rosszabbul akkor sem járnánk” – írta az egyik kiadó vezetője egy belső levelezésben a kilátástalanságot látva. A felfordulást a pécsi Jelenkor kiadó vezetőjének, Csordás Gábornak a nyílt levele váltotta ki [1], aki ellenállásra szólította fel kollégáit a Libri ellen. A könyvpiacon eddig jófiúnak számító, évi nyolcmilliárdos forgalmat bonyolító Libri új szerződési feltételekkel, hatvanszázalékos árréssel kereste meg a kiadókat [2]. Egy hónappal előtte a Bookline ötvenszázalékos árrést kínált. (Tavaly a negyvenöt százalék volt az általános, és az ötven volt a maximum.)

A kiadók kiszolgáltatottak, nem tudják, mi történik akkor, ha visszautasítják a hatvanszázalékos árrést, ezért létrehoztak egy érdekvédelmi szervezetet harmincnégy kiadó részvételével a Magyar Kiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) Független Kiadói Tagozata néven, és belépett már a Balassi, a Helikon, a Kossuth, az Osiris, a Park, a Scolar és a Vince Kiadó, a Nyitott Könyvműhely vagy a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése. Ide csak azok jelentkezhetnek, akik MKKE-tagok, és sem tulajdoni, sem alkalmazotti függésben nem állnak jelentősebb könyv-nagykereskedelmi céggel vagy kiskereskedelmi bolthálózattal. Rögtön kiesik például az összeférhetetlenség miatt" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr711157926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása