Ahova a Google sem jut el
2009. április 16. írta: vecseilaszlo

Ahova a Google sem jut el

Hiába ismer háromtrilliónál több honlapot a Google, az irdatlan mennyiség a világháló viszonylag csekély része. Mély, rejtett, láthatatlan, sötét jelzőkkel illetett felszín alatti rétege kívül esik a szabványos keresők indexelésén, a botok kutakodásán.

Forrás: Index
Szerző:
Kömlődi Ferenc (agent.ai)

"Az először 2001-ben használt Mély Web (Deep Web) kifejezés a neves számítástudományi szakembertől és konzultánstól, Mike Bergmantól származik. A rejtett adatbirodalom különböző forrásokból tevődik össze. Dinamikus tartalmakból, más oldalakhoz nem linkelt honlapokból, regisztrációt és bejelentkezést igénylő site-okból (private web), korlátozott hozzáférésű, szkriptelt, keresők által nem kezelt, specifikus formátumú - nem HTML/szöveg - tartalmakból. Az adatbázisokban tárolt pénzügyi információk, bevásárló katalógusok, repülő-menetrendek, orvosi kutatások és mindenfajta más anyagok sokasága mostanáig láthatatlan maradt a Google és a többi keresőmotor számára.

A Mély Web indexelhetetlensége a magyarázat arra, hogy a Google képtelen megválaszolni az olyan kérdéseket, mint például: „mennyibe kerül jövő péntekre a legolcsóbb Budapest-Frankfurt repülőjegy?" Mi könnyedén rátalálunk a feleletre, a keresők azonban nem. Fogalmuk sincs, hogyan bukkanjanak rá a különösebb nehézség nélkül beszerezhető információra.

A láthatatlan láthatóvá tétele
Az internetes keresőmotorok két részből állnak: az egyik összegyűjti, a másik rendszerezi az információt. Az előbbit hiperlinkeket követő automatizált böngészőprogramok (robot, spider, web crawler) végzik. Ez a módszer a web felszínén ugyan optimális, a mélyben viszont általában nem hatékony. Oda általában integrált keresőkkel (federated search) vagy algoritmusok helyett a kapcsolódásokat könnyebben észrevevő „humán böngészőkkel" igyekeznek eljutni." ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr211049976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása