Könyvvel sem könnyebb
2008. december 04. írta: vecseilaszlo

Könyvvel sem könnyebb

Az eladások és forgalmi adatok arra engednek következtetni, hogy könyvet kiadni jó üzlet. A szerzők és kis kiadók mégis panaszkodnak a piaci feltételek miatt, és hasonlóan vannak ezzel a külvárosi könyvesboltok, illetve alternatív terjesztői hálózatok is.

Forrás: [origo]
Szerző: Szerepi Hella


"Úgy tűnhet, országszerte csak a három nagy könyvterjesztői hálózat működik nyereségesen, a könyvszakmában mégis számtalan cég tevékenykedik. A legnagyobb problémát az okozza, hogy míg egy kiadvány a szerzőtől az olvasóig jut, szétforgácsolódik a nyereség. Nyomda, terjesztő, raktár és könyvesbolt mind keresni akar a könyvön, így egy kisebb kiadó csak akkor képes a felszínen maradni, ha sok címet forgalmaz, jó kapcsolatrendszere van, és lehetőség szerint összefog a többi hasonló céggel. A Minerva Kiadó élén álló Dési Péter stratégiája legalábbis ez.

A Minerva Kiadó 1955-ben alakult a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó részeként. Az állami kiadó népszerű szakácskönyveket, útleírásokat, szórakoztató irodalmat, mesekönyveket adott ki, összesen csaknem kétezer címet, milliós nagyságrendben. A kiadót működtető Intermédia '90 Kft-t Dési Péter 1995-ben vette meg. A cég ma is könyvkiadással foglalkozik. "Kiadónk annak idején több tíz-, sőt százezres példányszámban ontotta magából a könyveket, ma egy címet átlagosan ezer példányban adunk ki. 1993-ban privatizálták a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadót, az új tulajdonosnak azonban a Minervát működtető kft-re nem volt szüksége. 1995-ben, amikor megvettem, nem voltak nagy terveim a céggel, de azt elhatároztam, hogy a nevet, a logót és az értékeket megmentem. A Minerva ma családi vállalkozásként működik. Nem ebből élünk, de nem szívesen válnánk meg tőle" - mesélte a tulajdonos.

"Más, nem kiadói jellegű vállalkozásaim is vannak, ezért a Minerva megteheti, hogy más, kis és közepes kiadóknak segítsen. Tervezzük, hogy piaci alapokon álló szervezetet hozunk létre, amelynek száz-százhúsz kis és közepes kiadó lesz a tagja. Kft-formában működő cégünk célja a könyvterjesztők jelenlegi, ötven százalék fölötti árrésének csökkentése" - részletezte tervét Dési, aki a kft. mellett szeretne kialakítani egy könyvesbolthálózatot is. "Jelen pillanatban már szervezzük a Független Kiadók Szövetsége Kft-t. Ez a terjesztő cég egyedi szerződéseket köt majd a kiadókkal és a Könyvespont hálózat boltjaival. Közös munkánk eredményeként a kis független könyvesboltoknak sem kell bezárniuk, s a hálózat segítségével az online árusítást is meg tudjuk szervezni." ... >>
 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr47802971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása