A tartalom vagy a szolgáltatás lesz az uralkodó a mobilon?
2008. október 30. írta: vecseilaszlo

A tartalom vagy a szolgáltatás lesz az uralkodó a mobilon?

A tartalom vagy a szolgáltatás lesz az uralkodó a mobilon?


Forrás: Internet Hungary 2008: "2010-re megkerülhetetlen" programfüzet
Szerző: Szabó Erik


"A lehetőség nem kopogtat. Csörög. Mobilon. Kérdés kinek. Hogy kik milyen szerepeket töltenek majd be az értékláncban, az erősen kialakulóban. Elkezdenek-e a mobilszolgáltatók médiafelületek és tartalomkészítők is lenni, vagy teret adnak a tényleges tartalomgyáraknak, és ők látnak-e ebben majd filmet, az jó kérdés. Hogy lesz-e majd sok mobilmarketingspecialista ügynökség, vagy az online-osok rárepülnek a tortaszeletre, vagy ezt is megpróbálják a nemzetközi hálózatok megtanulni és beépíteni, nyitott kérdés ma még.

Sokan mondják, az online recept jónak tűnik a mobilmédiában is. Persze más. Kicsit. De mondjuk hasonló. Tény, hogy az online tartalom, a szolgáltatások és az online reklám sincs ingyen a usernek. De mégis úgy érzi, mégsem fizet érte kilobyte-onként. Ehhez képest minden letöltött mobilreklámot mellesleg számláz az előfizetőnek a kedves szolgáltató. Jó üzlet, nehéz feladni, azt értjük. Persze így nehéz a médiabüdzsékre rámozdulni. Pedig ha tényleg az online-hoz hasonló lesz a dolog, akkor nem kicsi növekedés előtt állunk. Ezt ígérik az amerikai számok és forcastok is. Kell-e, lesz-e valami kompromisszum a userek felé és a tartalomszolgáltatók felé?

Itt van most ez az iPhone. Hogy ez egy telefon-e, amivel lehet képeket nézni meg internetet böngészni, vagy egy böngésző handset, amivel még telefonálni is lehet, arról megoszlanak a vélemények. Hogy megváltoztatja-e a telefonálási, SMS-írási, e-mail-írási szokásokat, az megint egy másik téma. Igen, lehet.

Közben egy csomó killer apnak hitt dolog nem kell senkinek. A WAP-tartalom például. Ugyanakkor SMS-es autópálya-matrica- és parkolóflzetés sikersztori, és még ígérnek néhány hasonlót a szolgáltatók. Még mindig nincsenek igazi mobil community funkciók és nincs instant messageing. Persze, várunk türelemmel. A fene érti. Eligazítást adunk."

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr47736548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása