Google Chrome: böngésző a Google-tól
2008. szeptember 04. írta: vecseilaszlo

Google Chrome: böngésző a Google-tól

A nyílt forráskódú böngésző az egyszerű kezelőfelületet kifinomult technológiával párosítja

A Google útjára indítja a Chrome-ot, nyílt forráskódú böngészőszoftverét, amelynek célja, hogy egyszerűbbé és élvezetessé tegye az internetezést a világ bármely részén élő felhasználók számára. A béta verzió több mint 40 nyelven tölthető le. 

Az internet kezdeti korszakában a weblapok leginkább szöveget tartalmaztak, azonban napjainkra a világháló egy olyan platformmá fejlődött, ahol a felhasználók együtt dolgozhatnak barátaikkal és kollégáikkal, dokumentumokat szerkeszthetnek, videókat nézhetnek, zenéket hallgathatnak, pénzügyeiket kezelhetik, és emellett még sok másra is lehetőségük nyílik. A Google Chrome a jelenkor követelményeinek megfelelően és a jövő alkalmazásait szem előtt tartva került kifejlesztve.

 "Elképzelésünk szerint a böngésző ablak az internetre, egy eszköz, ami a felhasználókat összekapcsolja kedvenc oldalaikkal és alkalmazásaikkal - és mi nem akarjuk eltakarni előlük a kilátást" - mondta Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője. "Úgy, mint a klasszikus Google kereső, a Chrome egyszerű kezelőfelülete is egy kifinomult, napjaink világhálójára tervezett megoldást rejt."

A Google Chrome-ot úgy alkották meg, hogy a felhasználók könnyen meg tudják keresni a számukra érdekes tartalmakat és problémamentesen navigálhassanak ezek között:

- A kombinált kereső- és címsor segítségével a felhasználók pillanatok alatt eljuthatnak azokra a weboldalakra, ahova szeretnének, gyakran csupán néhány billentyű leütésével.

- Az újonnan megnyitott üres lap tartalmazza a leggyakrabban látogatott oldalak listáját, a legutóbbi kereséseket és a könyvjelzőket, ezzel téve könnyebbé a weben való böngészést.

A Google Chrome erőssége az egyszerre több folyamatot kezelni képes platform, amely stabilitásával és biztonságosságával segíti használóját:

- Minden bongészőlap egymástól függetlenül, különválasztva működik, így ha az egyik lefagy, az nem lesz hatással a többire, tehát a munka a Chrome újraindítása nélkül is folytatható.

- A Google létrehozott egy új JavaScript motort, a V8-at, ami nem csak felgyorsítja napjaink webes alkalmazásait, hanem olyanok megszületését is lehetővé teszi, amelyek a mostani böngészőkkel nem működhetnének.

"Miközben eredetileg úgy véltük, hogy a Chrome alapjaiban különbözik az eddig ismert böngészőktől, rá kellett jönnünk arra, hogy a semmiből nem tudtuk volna megalkotni azt" - mondta Linus Upson, a Google mérnöki tevékenységekért felelős igazgatója. "A Google Chrome-ot más nyílt forráskódú projektekre építettük, és ezek jelentős mértékben hozzájárultak a böngésző technológiájához, miközben ösztönzőleg hatottak ránk."

A Google Chrome nyílt forráskódú projektként indul útjára. A Google szándéka ezzel  a további funkciók kifejlesztése mellett az, hogy a jövő böngészőit a Chrome alapjául szolgáló technológiák piacra vitelével segítse.

A Google Chrome Windows operációs rendszerekkel kompatibilis változata a http://www.google.com/chrome honlapról tölthető le. A Mac- és Linux-felhasználók által használható verziók az elkövetkező hónapokban fognak megjelenni.
A nyílt forráskódú Chromium projektet érintő további információk a www.chromium.org  weboldalon találhatók.


A Google Chrome-ról a hazai eMédia:


A Google nagy dobása (Webisztán blog)

"Alakítsuk ki együtt a XXI. század ideális böngészőjét!" (Népszabadság Online)

Chrome: első benyomások (Webisztán blog)

Forradalmat robbanthat ki a krómozott internet (Népszabadság Online)

Google Chrome (Doranksy blog)

Google Chrome (JabJab blog)

Google Chrome: az internet meghódítása felé? (SG Magazin)

Google Chrome-ról énisénisénis (B2B online marketing blog)

Google Chrome: nyílt forráskódú böngésző a Google-tól (InfoVilág)

Google Chrome webböngésző-teszt [origo]

Letölthető a Google böngészője [origo]

Ma debütál a Google saját webböngészőjének betája (Hiradó Online)

Megjelent a Google böngésző - Chrome (Terepnapló blog)

Megnyerő a Google Chrome (FigyelőNet)

Reszkess, Microsoft! Ingyenes web-böngészőt ad a Google (Világgazdaság Online)

Saját böngészőt dob piacra a Google (Világgazdaság Online)


És végezetül, de egyáltalán nem utolsó sorban:
Google Chrome (Wikipédia)

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr33647641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása