A kiadók húsz százaléka mulasztja el a köteles példányok beadását
2008. augusztus 22. írta: vecseilaszlo

A kiadók húsz százaléka mulasztja el a köteles példányok beadását

A kötelező bája és szeplői



Forrás: Népszabadság Online
Szerző:
Papp Sándor Zsigmond


"Nem kell ahhoz népszavazást tartani, hogy tudjuk: ami kötelező, az sosem lesz igazán népszerű dolog Magyarországon. Betartják, kifizetik, de ha lehetne: elkerülnék. És most nem bonyolult pártpolitikáról van szó, csak a nyomdák által a közgyűjteményeknek beszolgáltatott köteles példányokról. Bár ezen a téren még mindig jobb a helyzet, mint ahogy azt a jelenlegi díjeltörléses lázban gondolnánk.

Hopp Győzőné húsz éve dolgozik az Országos Széchényi Könyvtár kötelespéldány- osztályán. Ott volt már akkor is, amikor a Kádár-korszakban még 16 példányt kértek be a nagy állami nyomdáktól, s azok küldték is annak rendje és módja szerint. Igaz, a renitenskedés akkoriban még jobbára ismeretlen fogalomnak számított. A rendszerváltás után azonban a nagy nyomdák és kiadók több kisebb vállalkozásra szakadtak, illetve számtalan új alakult, s a nagy szabadság csakhamar szabadossággá csapott át, így a rendszer akadozni kezdett. A mélypont a kilencvenes évek végén következett be, amikor a helyzet már rendezés után kiáltott." ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr89626201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása