Élen a "testmeleg" könyvek
2008. július 11. írta: vecseilaszlo

Élen a "testmeleg" könyvek

Vonzó a szerelmes téma az olvasmányválasztásban


Forrás: Népszabadság Online
Szerző: Varsányi Gyula



"A kedvelt és újabban az utált műveket tartalmazó irodalmi címlisták mögött kulturális és kereskedelmi szempontok egyaránt fölbukkannak. Ezekről is árulkodik a könyvesbolti és könyvtári sikerek - hasonlóságokat, különbözőségeket egyaránt mutató - sora.

A nem kedvelt, mi több, gyűlölt olvasmányokról írt nemrégiben az angol The Times online kiadása. Miért locsogjunk mindig a kedvencekről? - gondolhatták a szerkesztők, és arról beszéltették a kritikusokat, amit utálnak. Nos, meghökkentő listát hoztak össze olyan szerzők neveiből, mint Hesse, Sartre, Robbe-Grillet, Rushdie vagy Cervantes - akik állítólag unalmasak, porosak, dögletesek számukra. Nem kímélték Dosztojevszkij, vagy a nyelvében közelebb álló Virginia Woolf, Doris Lessing és mások egy-egy híres művét sem. Mindezeknek "az elégetés is túl jó lenne" - írták, ami Közép-Európában olvasva rossz szájízt hagy maga után, de ennek történeti okaira a briteknek nem kell föltétlenül gondolniuk, amikor harcos antisznob mozgalmat hirdetnek az (amúgy konzervatív!) Timesban.

A sznobéria és/vagy az üzleti érdek nálunk is közrejátszik a könyves sikerlisták összeállításánál. Más kérdés, hogy aligha akadna" ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr10563653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása