Hétvégi könyvünnep tanulságokkal
2008. június 09. írta: vecseilaszlo

Hétvégi könyvünnep tanulságokkal

Hétvégi könyvünnep tanulságokkal



Elsődleges forrás: Europress
Másodlagos forrás: Reggel.hu


A magyar könyvet ünnepeltük a hétvégén. Az Ünnepi Könyvhétre 400 magyar szerző műve jelent meg, szakemberek szerint ez a termés egy négyszer ekkora országnak is a becsületére válna.

Tegyük szívünkre a kezünket: ha féláron is megkaphatunk egy amúgy négyezer forintnál is drágább Harry Potter-kötetet, miért vásárolnánk meg többért? És ha tudnánk, hogy a diszkontok, hipermarketek csábítón alacsony árai hosszú távon több száz családi vállalkozásként működő könyvesboltot tehetnek tönkre? Valószínűleg ez esetben sem áldoznánk többet ugyanarra. Ezért nyújtott be a legtöbb hazai kiadót tömörítő szakmai tömörülés, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) egy törvényjavaslatot, amely szabályozná a könyvek árát.

Zentai Péter László, az MKKE igazgatója szerint a törvény könyvkultúra hagyományos színtereit védené, ráadásul a javaslat nem új gondolat, hiszen az Európai Unió kilenc országában szintén így védik a piacot. „Az EU számos tagországában az árat piaci szereplők közti megállapodás szabályozza. Ahol ezt valamely szereplő felrúgta, drámai események következtek be. Amikor a nyolcvanas években egy Franciaországba betelepülő multicég felrúgta a megállapodást, két év alatt ezres nagyságrendben mentek tönkre a kisebb könyvkereskedések” – emlékeztetett az igazgató.

„A szabályozásra azért van szükség, mert azzal, ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr3511259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása