Csingiz Ajtmatovot irodalmi Nobel-díjra jelölik
2008. június 02. írta: vecseilaszlo

Csingiz Ajtmatovot irodalmi Nobel-díjra jelölik

Csingiz Ajtmatovot irodalmi Nobel-díjra jelölik



Másodlagos forrás: Új Könyvpiac

Irodalmi Nobel-díjra jelöli Csingiz Ajtmatov kirgiz írót a türk nyelvcsaládhoz tartozó országok kulturális minisztereinek állandó tanácsa. A testület egy speciális bizottságot hozott létre, amely majd a Nobel-díjra terjeszti elő az írót – jelentette a Lenta című orosz hírportál a KABAR kirgiz hírügynökségre hivatkozva.

A világ legismertebb kirgiz írójának műveit több mint 100 nyelven, 90 milliónál több példányban adták ki. Legismertebb írásai a Dzsamila szerelme (1958), Az első tanító (1962), A versenyló halála (1966), és az Évszázadnál hosszabb ez a nap (1981). 1990-ben látott napvilágot Dzsingisz kán fehér fellege című írása, 1994-ben jelent meg Kasszandra jele című regénye. Többnyire orosz nyelven írt, de témái között mindig visszatér a türk népek élete, életmódja és a modernizálódás, s ennek az egyénre gyakorolt hatása.

Ajtmatov a kilencvenes évek eleje óta ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr3499094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása