Naplót vagy verset ír minden harmadik diák
2008. május 20. írta: vecseilaszlo

Naplót vagy verset ír minden harmadik diák

Naplót vagy verset ír minden harmadik diák,
a legkedveltebb irodalmi személy pedig még mindig Ady Endre.

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) középiskolákban végzett reprezentatív felmérése jól mutatja, hogy a kamaszkor egyik kedvelt önkifejezési, önismereti formája az írás. Míg a lányok inkább naplót írnak, addig a fiúk az interneten blogot vezetnek a hétköznapokról. Az irodalmi személyek toplistáját Ady Endre vezeti, és a diákok valós olvasási kedvét jelzi, hogy nem csak az érettségi tételek alakjai jelentek a listán, hanem valós olvasmányélményeik szerzői is, mint például Dan Brown vagy J.K. Rowling.

A Felsőoktatási Információs Szolgálat (FISZ) immár hetedik alkalommal végezte el az Országos Középiskolai Kutatást, amelynek célja, hogy feltérképezzék a diákok tájékoztottságát az őket érintő és közéleti témákban, megismerjék érdeklődési köreiket, jövőre vonatkozó céljaikat. A kutatást nemcsak a diákok, hanem a tanárok körében is elvégzik, így összehasonlító adatokkal is tudnak szolgáltatni a diákok és a tanárok érdeklődési köreinek megismerésére. A kutatásban 2007-ben 512 középiskola 2863 diákja vett részt, a mintavétel első alkalommal kizárólag online zajlott. A diákok 2009-ben és 2010-ben tesznek majd érettségi vizsgát, és mindegyikük célja, hogy továbbtanuljon valamilyen felsőoktatási intézményben. Lakóhely szerinti megoszlásban a diákok 17%-a volt budapesti, 83%-a vidéki.

A kutatás közéleti blokkjában arra voltak kíváncsiak, hogy mely irodalmi, történelmi és közéleti személyeket kedvelnek leginkább a diákok, valamint melyik önkifejezési formát kedvelik a leginkább. A korábbi évekhez hasonlóan a diákok első három legkedvesebb irodalmi személye még mindig ugyanaz, csak a sorrend változott, most ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5478408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása