Powerset - "Érti" az internetes tartalmakat az új keresőoldal
2008. május 14. írta: vecseilaszlo

Powerset - "Érti" az internetes tartalmakat az új keresőoldal

Powerset - "Érti" az internetes tartalmakat az új keresőoldal

Új, a jelenlegiektől teljesen eltérő kereső jelent meg a weben. A Powerset fejlesztői szerint annyiban különbözik a Google-tól és riválisaitól, hogy pontosan érti, miről írnak az egyes weboldalakon.

Végletesen leegyszerűsítve a keresőrendszereket: a Google és társai nem intelligensek, ugyanis nem értik az általuk "elolvasott" oldalakon található tartalmakat, az egyes szavak nyelvtani besorolásával sincsenek tisztában, sőt, azt sem tudják, hogy a szavak igazából szavak - számukra csak karaktersorozatok, amikor pedig valaki egy szóra keres rá, a rendszer a szóhoz tartozó betűsort keresi meg az általa nyilvántartott oldalak között. Az egyes oldalaknak adatbázisuk mérete miatt van egyfajta "hozzáadott intelligenciájuk", tudhatják például, hogy a futás és a szaladás hasonlítanak egymáshoz, de ez is statisztikai művelethez köthető, nem kognitív képességekhez.

A Powerset technológiája a fejlesztők szerint "elolvassa" és érti is az oldalakat, a rajtuk található szavakat s a belőlük összeállított mondatokat is. Rájön, hogy a szavak hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és az így kialakított mondatok mit jelentenek és milyen tényeket írtak le bennük, valamint ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. A rendszer még a jól strukturált Wikipediához képest is rendszerezettnek számít, keresni pedig a hagyományos kulcsszavas megoldások mellett nyelvtanilag helyes mondatokkal is lehet: a találati arány ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr100468195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása