KÖNYVFESZTIVÁL - Világok rongya...
2008. május 11. írta: vecseilaszlo

KÖNYVFESZTIVÁL - Világok rongya...

KÖNYVFESZTIVÁL - Világok rongya...

A könyvfesztivál ötlete az UNESCO és a Nemzetközi Kiadói Egyesülés (International Publishers Association – IPA) felhívása nyomán már 1990-ben felvetődött, a megrendezésről szóló együttműködési megállapodást pedig 1993 szeptemberében írta alá a Frankfurti Könyvkiállítás és Könyvvásár Igazgatósága és az MKKE. A találkozó rangos üzletkötési és szellemi fórummá nőtte ki magát a magyar és külföldi könyvkiadók, könyvkereskedők számára, de kezdettől nyitott a civilek elõtt is. Az idei hazai kiállítást nem az évszakkezdethez, hanem hagyományosan a könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához (Shakespeare és Cervantes halálának napjához) időzítették. Az irodalmi seregszemle négy napja alatt mintegy hatszáz magyar és külföldi kiadó összesen 50 ezer kötetével ismerkedhettek meg a látogatók – nyilatkozta Zentai Péter László, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztõk Egyesülésének (MKKE) igazgatója ... >>


HAZAI SIKERTÖRTÉNET

A magyar könyvpiac az elmúlt másfél évtized sikertörténete. De a fellendülés mellett ott vannak az akut problémák is. A piacon régóta a farok csóválja a kutyát, azaz a kiadóknak a terjesztõk diktálják a feltételeket; csak ami kikerül a polcokra, annak van esélye utat találni az olvasóhoz. A kiadók pedig lenyelik mellé a keserű pirulát is: a bizományos átvétel és a késedelmes fizetések miatt várnak a pénzükre.

A körbetartozás logikája szerint pedig a fordítók, szerzők, tervezők várnak a legtovább; hiszen a sorban ők állnak leghátul. A körbetartozások ügyében az MKKE sem tett, vagy tehetett sokat – hiszen sajátos módon azonos szervezetbe tömöríti az ellenérdekelt feleket.

A folyamatnak talán az szabhat gátat, hogy ... >>


HAZAI KÖNYVPIAC

A 2007-es könyvforgalom 66,915 milliárd forint, ami – figyelembe véve az inflációt – reálértékben valamivel kevesebb mint egy évvel korábban. Az MKKE számára adatokat szolgáltató 170 kiadó tavalyi forgalma 60,258 milliárd forint volt, az import könyvek forgalma pedig 4,857 milliárd forint. Az adatot nem szolgáltató, vagy csupán néhány könyvet publikáló kis cégek becsült forgalma: 800 millió, az „álfélárú” könyvek becsült diszkont forgalma pedig 1 milliárd forint volt. Az MKKE adatai szerint az ismeretterjesztő könyvek szektoron belüli pozíciója tavaly számottevően erősödött, s közel 9,6 százalékos bővüléssel 17,379 milliárdos forgalmat könyvelhetett el, s ezzel négy év után újra a legerősebb könyvkiadási ágazattá vált, az összforgalom 25,97 százalékával ... >>

A VILÁG NAGY KÖNYVVÁSÁRAI

A könyvvásárok hagyományosan nemcsak a közönségnek szólnak, hanem a tágabb értelemben vett könyvszakma seregszemléi is. Könyvkiadók és kereskedők, nyomdák, írók, fordítók, illusztrátorok, ügynökök, producerek tájékozódnak, építik kapcsolataikat és nem utolsó sorban üzleteket kötnek, jogokat vásárolnak, megjelenésről és fordításokról döntenek. Itt mutatják be az újdonságokat is, 1993-ban Frankfurtban debütált például az „elektronikus könyv”.
Könyvvásárt a világ számos pontján szerveznek, így közelünkben például Krakkóban, Belgrádban, Bécsben, Pozsonyban, de jelentőségükben ma még elmaradnak a nagyobb múltra visszatekintõ példaképektől.

A világ legnagyobb és legfontosabb könyvvására: a frankfurti, ahol tavaly 110 ország 7500 kiállítója képviseltette magát csaknem 400 ezer könyvvel, és több százezer látogatót regisztráltak.

A hagyományosan október közepén rendezett, az első napokon csak a szakma számára nyitott ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr78463945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása