A könyv nem mosópor
2008. május 11. írta: vecseilaszlo

A könyv nem mosópor

A könyv nem mosópor

Bölcsészből lett szociológus, majd üzletember Kolosi Tamás. A Líra és Lant tulajdonosa szerint a könyvpiac túltermelési válsággal küszködik.

Nem volt trendi dolog a könyvolvasás a gyerekek körében a 70-es évek közepétől több mint húsz éven át. Akadtak persze közöttük is könyvmolyok, de nem ez volt az általános, ezért felnőtt egy nemzedék a könyvek iránti különösebb lelkesedés nélkül. A fogyatkozó olvasói utánpótlást látva pánik tört ki a könyvpiacon. Angliától Magyarországig „hozzuk vissza a gyerekeket a videojátékoktól a könyvek mellé” szlogennel számos akció indult, ám egyik sem járt sok sikerrel. Tíz éve azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. „Jött ugyanis J. K. Rowling Harry Pottere, ami divattá tette körükben az olvasást, manapság például már nyolcszor-tízszer annyi Pál utcai fiúkat vásárolnak, mint a 90-es évek elején” – mond egy a sajtópiac számára is tanulsággal szolgáló könyves sikertörténetet Kolosi Tamás, a Líra és Lant Zrt. vezérigazgatója.

Expóból üzlet
A szociológusként és könyves nagyvállalkozóként ismertté vált Kolosi a gimnáziumi évek alatt még más terület felé kacsintgatott, színházrendező szeretett volna lenni. Pechjére azonban akkoriban öt évig éppen nem indult ilyen szak a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezért az ELTE Bölcsészkarának filozófia-esztétika és magyar szakával vigasztalódott. Egy idő után már le is tett a rendezői karrierről, és úgy gondolta, hogy a diploma megszerzése után drámaesztétikával foglalkozik majd. Időközben kezdtek újjáéledni Magyarországon a szociológiai kutatások, és egyik tanára a Társadalomtudományi Intézetbe invitálta a még egyetemista Kolosit. A sors vélhetően nagyon nem akarta, hogy színházzal foglalkozzon, ugyanis hiába várta állás a Magyar Színháztudományi Intézetben, mire elvégezte az egyetemet, megszüntették a leendő munkahelyét. Ezért maradt a szociológia területén, ahol segédmunkatársként kezdett, és 16 év alatt egészen a ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr16463920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása